2024.04.19, Péntek

Iható-e az ivóvíz?

2013.03.13. 20:04

A Vajdaságban hasonló gondokat okoz az ivóvíz minősége, mint a Dél-Alföldön. Ezért fogtak össze a két ország oktatási intézményeinek kutatói a vízügyes szakma gyakorlati képviselőivel. Az Újvidéki Egyetem és az Eötvös József Főiskola uniós támogatású együttműködési programjában arról tanácskoztak Baján a szakemberek, hogyan lehet javítani a víz minőségén.

Hirdetés

Nálunk 150 település lakói, a Vajdaságban pedig az emberek 40 százaléka, azaz 600 ezren fogyaszthatnak olyan innivalót, amelyben a megengedett határérték felett van az arzéntartalom. A Vajdaság területén jelenleg egyetlen olyan víztisztító van, amelyik képes az egészségesebb ivóvíz előállítására. Mivel Magyarország már korábban hozzálátott a gondok megoldásához, nagyon fontos nekik, hogy ezeket az eljárásokat megismerhessék. Erre volt jó a tapasztalatcsere. Hazánkban tavaly karácsony óta a honvédség oszt egészséges innivalót azokon a településeken, amelyeken a vezetékből jövő ivóvíz nem megfelelő.

Az átmeneti megoldás azért szükséges, mert az Európai Unió a saját előírású arzén határértékének betartására kötelezte Magyarországot. Határideje lejárt tavaly év végén. Az ivóvízben másféle, meg nem engedett szennyeződések is vannak, ezek mennyisége és fajtája településenként eltérő lehet. A következő időszakban víztisztító berendezéseket fognak felállítani a Dél-Alföldön. Költségeit 80 százalékban az EU, 20 százalékban a magyar állam fedezi. Bodor Dezső műszaki igazgató (Szegedi Vízmű Zrt.) elmondta: 2015-ben az első félév végére kész kell lenni Dél-Alföldön az összes projektnek. Ez 100 milliárd forintot jelent. A pályázatok általában úgy állnak, hogy kiírás előtt, a technológiára a vállalkozók szabadon javaslatot tehetnek. A kivitelezés elkezdődhet talán idén. Másfél év áll rendelkezésre arra, hogy megvalósuljanak a programok. Itt az arzén, az ammónia, a bór és a fluorin jelent problémát.        
A szakemberek – köztük a bajai főiskola kutatói – már kidolgozták azokat az eljárásokat, amelyek alapján az új víztisztító berendezések működhetnek. Ezeket vitatták meg a tanácskozáson a Bácsvíz Zrt. és a Bajavíz Kft. szakembereinek részvételével.