2021.05.11, Kedd

Hadba álltak a bajnokok

2013.05.21. 14:44

Egy esztendeje alakult meg a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubja az önkormányzati üdülőben. Főbb céljai között szerepel a bajai verseny népszerűsítése, a Halászlé Fővárosa reklámozása, a halászlé kultúrájának, főzési módjának megismertetése, a klub képviselete más régiók versenyén, továbbá az eredményesen szereplők egy társaságba tömörítése.

Alapítói a város örökös halfőző bajnokai: Ádám Péter (elnök), Gombás László és Gyurkity Tamás. Felkért alapító tagok: Fercsák Róbert, Farkas Attila, Martonosi Attila, Radnóti Miklós, Béres Béla. A klub alakulásáról, munkájáról Fercsák Róbert alpolgármestert kérdeztük.

 – Miért alakult meg a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubja? – Gombás László örökös halfőző bajnok keresett meg a kérdéssel: miként lehetne az egyre inkább ellaposodó halászléfőző versenyt népszerűbbé tenni, több jelentkezőt megszólítani. Azt tanácsoltam, hogy alakítsunk klubot a korábbi évek bajnokaival, és a szervezet vegyen részt a versenyek szervezésében. Úgy gondoltam, ha bajnokok invitálják a résztvevőket, valószínűleg sokkal nagyobb lesz az érdeklődés. Gondoljunk csak a nagybaracskai Sobri-kupára, ahol a nagy múltra visszatekintő, tekintélyt parancsoló név garancia a sikerre. Azt hiszem, ugyanígy van ez a halászléfőző bajnokokkal is. Ha a szakavatottak hívják az embert, könnyebben mond igent.
– Mikor alakult meg a klub? Milyen eredményt mutathat fel eddig? – Ötletemmel a korábbi halászléfőző bajnokok egyetértettek, így tavaly hivatalosan is megalakult a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubja. Felkértek, hogy legyek tiszteletbeli tagja. A korábbi bajnokok ragaszkodtak hozzá, hogy a hivatalos működés megkezdése előtt főzzek egy jó halászlét, mintegy szimbolikusan elindítva a munkát. Természetesen saját receptem alapján elkészítettem, amit a bajnokok jó étvággyal elfogyasztottak. – Az ötlet úgy tűnik beváltja a hozzá fűzött reményeket, hiszen az idei Jánoska-eresztésen 30-an jelentkeztek a versenyre. Ez a korábbi évek nevezési számát jóval meghaladja. Bízom abban, hogy ez a szám tovább emelkedik. Úgy gondolom, ha bajnokok értékelik az elkészített ételeket, az emeli a nívót, értékesebbé teszi az eredményt, ezért optimista vagyok a jövőt tekintve.   Baja Halászléfőző Bajnoka 2013. nyeremények (A helyezettek Fercsák Róbert alpolgármester külön keretéből pénzjutalmat is kaptak.) 1. A csapat (Gyuricza Tibor). Nyeremény: vándorbogrács, fém kisbogrács, 50.000 Ft, aranyérem, oklevél, Petike Ferenc, a Sobri-örökség kezelője által felajánlott kupa (nagybaracskai Sobri Halászcsárda), meghívás a Sobri Kupa versenyre Nagybaracska önkormányzatától. 2. Be-Jo Gastro (Beck József). Nyeremény: 30.000 Ft, ezüstérem, oklevél. 3. Veszeli István. Nyeremény: 20.000 Ft, bronzérem, oklevél Különdíj I.: Csipet csapat (Gorjanácz István). Nyeremény: 8000 Ft, oklevél Különdíj II.: A barátnők (Dudás Anikó). Nyeremény: Ádám Péter, a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubja elnöke festménye. Legszebben terített asztal: Bányai Júlia Szakképző Iskola. Nyeremény: oklevél, ajándékcsomag.