2024.04.19, Péntek

Egyedi oktatás a főiskolán

2013.03.20. 14:31

Az országban egyedülálló oktatás folyik a bajai Eötvös József Főiskolán. Olyan módszert ismerhetnek meg a diákok, amelynek segítségével hatékonyabb lehet a biológiai szennyvíztisztítás. Az eljárás csökkentheti a víz megtisztításának költségeit is.

Hirdetés

Az új módszert és az ahhoz tartozó programot csak három éve kezdték el Magyarországon használni. A hazai vízművek többségénél Baján végzett szakemberek dolgoznak, ezért is oktatják az Eötvös József Főiskolán az új módszer használatát, amely különféle előnyökkel jár. Bognár Ferenc vezető biológus (Egységes Mikrobiológiai Vizsgálati Rendszer): – A tisztított szennyvíz minősége sokkal jobb, míg a felhasznált energia sokkal kevesebb lesz. Továbbá sokkal kevesebb fölösleges iszaptöbblet keletkezik, ami azért fontos, mert ennek elhelyezéséről is gondoskodni kell.
A vezető biológus azt is elmondta, hogy a hazai biológiai szennyvíztisztítók többségénél ismerik az új rendszert, ám csak ötödüknél alkalmazzák. Az eljárás bevezetéséhez a módszer használatára kiképzett szakemberekre van szükség, ők pedig még kevesen vannak.