2022.01.27, Csütörtök

Baján is kiköt a művészhajó

2014.09.05. 07:06

A víz, a folyó a témája annak a számtalan művészeti alkotásnak és előadásnak, amely kilenc ország sok-sok kikötőjében tekinthető meg, a Rivers of Europe – RIVE elnevezésű nemzetközi projekt részeként. A program során egy hajó járja be a Duna menti országokat: augusztus 16-án indult Regensburgból, Magyarországra 27-én érkezett meg, Baján pedig szeptember 6-án, szombaton du. 2 órakor köt ki a Türr-kilátónál.

A hajó utazásának 35 napja alatt 884 km-t tesz meg, fedélzetén 25 művésszel, akik 8 különböző országból érkeznek és 9 különböző ország 33 városában több mint 40 előadást tartanak. Elképzelhető tehát az a kulturális sokszínűség, amellyel a művészek várják az érdeklődőket minden kikötőben. Minden résztvevő országban egy partnerszervezet felelt egy-egy művészeti ág vezetéséért, a koncepció kidolgozásáért.
Baján a kikötést és rövid terepszemlét követően du. 4 órától várják az érdeklődőket, tájékoztatta a Baja.hu-tPetrányi Barna, a projekt koordinátora: – A programban szereplő workshopokat mindig az érintett város különböző pontjaink tartjuk meg, Baján nagy örömünkre a Hajómalom Egyesület már felajánlotta erre a célra a Miniskanzen területét. 
Elsőként két zenészünk hívogatja majd ütőhangszeres játékra a jelenlévőket: olyan csőrendszert hozunk magunkkal, amelynek csöveit pontosan egy adott hangra állították be, így közösen lehet rajta zenét létrehozni. Közben két táncosunk is partra száll, ők improvizációs bemutatót tartanak, valamint igyekeznek bevonni a közönséget is egy egyszerű koreográfiába. 
Mindeközben a hajót is megnyitjuk: a kiállító térben a világ különféle pontjain zajló művészeti kutatások eredményeit lehet megtekinteni, vagy óriás mikroszkóp alatt megvizsgálni, miként változik a dunai homok összetétele kikötőről kikötőre, illetve egy osztrák művész videoinstallációit is bemutatjuk. Este fél 7 tájban a hajót ismét bezárjuk, hogy a művészek készülhessenek az előadásokra, de a közönséget addig sem hagyjuk tétlenül: a Miniskanzenben építész műhelymunka keretében Tóth Bálintvezetésével, különleges technikával székeket készíthetnek, amelyeket helyben ki is festenek, és a későbbi előadások során ezeket használhatják ülőalkalmatosságként. 
Végül két alkalommal, 8.30, illetve 9.30-as kezdettel jön négy különböző nemzetiségű (olasz, német, lengyel, bolgár) zárófellépése, speciális interaktív videomegvilágítással és vetített háttérrel – ismertette a szervező. Hozzátette: a hajón négy olyan önkéntes tartózkodik, akik feladata a közönséggel való kapcsolattartás. Mivel a projekt része, hogy gyűjtik a Dunával kapcsolatos élményeket, ezért örömmel veszik, ha felkeresik őket ilyenekkel, és a látogatók rendelkezésére álla egy hajónapló is, amelyben leírhatják véleményüket. 
Bajáról a hajó Mohácsra indul, ott vasárnap, szeptember 7-én várják a kortárs művészetek szerelmeseit, majd Horvátország felé indulnak tovább.
baja.hu