2021.04.13, Kedd

Baja - "Ó mely sok hal terem"

2014.07.14. 16:33

Több mint kétezer bográcsban rotyogott a halászlé a 19. Bajai Halfőző Fesztiválon és több mint 150 ezer látogató vett részt a négy napos "halünnepen". Bár az égiek nem voltak kegyesek a rendezvényhez, a bajaiak ezt is a tőlük megszokott gördülékenységgel, közvetlenséggel és profizmussal oldották meg.

Idén 19. alkalommal rendezték meg az európai szinten is méltán híres Bajai Halfőző Fesztivált. Majdnem 20 éve indult Baja várossá válásának 300. évfordulóján és mesterségének címere az volt, hogy népszerűsítse a bajai halászlét és hogy legyen egy olyan törzs fesztivál a városban, ami hagyománnyá nőheti ki magát. Először még versenyszerűen főztek a bográcsokban, mára már nincs díjazás, nincs verseny, csak jókedv, finom halételek és igazi népünnepély-rengeteg külföldi vendéggel.

A siker azóta töretlen, hiszen évről-évre rendszerint benépesül a város, soha egész évben nincs ekkora forgatag, mint a fesztivál idején. Az idei bőséges égi áldás miatt soha nem látott özönvíz és szupercellák lepték el az utcákat és az eget. Rengeteg embert azonban ez sem tartott vissza attól, hogy meginduljanak a városba és azt tegyék- amiért jöttek: jól érezzék magukat és degeszre egyék magukat hamisítatlan bajai halászléből. Ahogy csendesedett az eső, úgy bújtak elő a látogatók felszerelkezve gumicsizmával, esőkabáttal, meleg holmival. 
A szervezők most is kitettek magukért, egymást érték a programlehetőségek. Az idén nagyobb figyelmet kapott a Petőfi sziget, itt kaptak helyet például az árusok, vagy a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő dj fesztivál is. A koncertek közül sajnos rendre elmosott néhányat az eső, ahogy arra számítani lehetett, de erről folyamatos tájékoztatást adtak a közösségi portálokon és a saját honlapjukon. 

A szervezők korábban elmondták, hogy rengeteg visszajáró csapat van, akik tudván, hogy milyen népszerű a fesztivál, már az adott év fesztiváljának végén lefoglalják a következő évi helyüket, így legtöbbször már februárban nem lehet szállást foglalni a városban, csak a környező településeken.
Szombaton a fesztivál fő napján Városházi ünnepség és számtalan program előzte meg az ünnepélyes tűzgyújtást, amikor is több mint 10 tonna hal, több mázsa pirospaprika és hagyma felhasználásával begyújtottak a bográcsok alá és felszállott a fehér füst, ami ezúttal azt jelentette, hogy néhány órán belül sok jóllakott ember vígan fog sétálgatni Baján, már ha meg bír mozdulni a bőséges vacsorától. Szombaton az időjárás is kegyes volt mindenkihez, így tényleg hömpölyögtek az emberek Baján és végre hozta a város a megszokott fesztiválarcát. 

Bónuszként megkérdeztünk 15 embert és egybehangzóan ugyanazt a receptet mondták el, így tényleg csak azon múlik az íze, hogy ki hogyan fűszerezi, milyen gonddal készíti el a hamisítatlan bajai halászlét. Ilyen környezetben a Sugovica partján, fesztiválhangulatban, kedves emberek között pedig mind a 2000 bográcsban úgy sikerült a gyufatésztás, tűzpiros hallé, ahogy annak kell.