2024.02.23, Péntek

A Koch borászat Bácsmegye borait kínáló szaküzletet nyitott Kecskeméten

2015.11.04. 05:54

Miután a Borháló tualjdonosai nézeteltérésbe keveredtek, ezért egy jól bejáratott "borivó" hely szabadult fel Kecskeméten a Felszabadulás téri "nagy buszmegálló"-nál lévő körúton.

Hirdetés

A Hajós-Bajai Koch Vin Kft hétfőn nyitotta meg az első kecskeméti borkimérését, ahol a terveik alapján Bácsmegyei borászatok kiváló borait fogják pinceáron értékesíteni. Ha már bácsmegyei borokat kíván valaki Kecskeméten értékesíteni, így gondoltuk, hogy lecsapunk az első vevő szerepére, amely alapján elmondhatjuk, hogy a kereskedés legdrágább bora hétfőn reggel a Koch Csabának a villányi Vinart pincészetéből származó 2011-es Cabernet Sovignion volt, amely különleges vörösborért nem egészen 3000 forintot róttunk le palackonként! Majd elválik, hogy szerencsét hozunk-e a kereskedésnek!

A borotai Koch Csaba borász borszaküzletet nyitott Kecskeméten, ahol saját borai mellett a Bács-Kiskun megyei pincészetek legjobb nedűit is árusítják. Koch Csaba, aki a Hajós-Bajai, valamint villányi borvidéken is pincészettel rendelkezik, a megnyitón hangsúlyozta: a szaküzletben a termelők csak pinceáron forgalmazhatják boraikat, amelyekhez így mintegy 30 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá a vásárlók. 


 Elmondta, hogy a megye bortermelőinek borai mellett az ország más borrégióinak a legjobb termékeit is árusítják majd az üzletben, ha a tulajdonos elfogadja azt, hogy pinceáron, a kereskedőket kihagyva értékesítik termékét. 
 A több diplomával is rendelkező borász a közvetlen értékesítésben komoly lehetőséget lát, korábban Szegeden is nyitott borszaküzletet. Koch Csaba borotai pincészete 2014-ben elnyerte az Év Pincészete elismerést. A borotai központtal működő, a Hajós-Bajai Borvidéken 110 hektáron, a Villányi Borvidék egyik kiváló termőhelyén, a diósviszlói Imre-völgyben 10 hektáron termelő borászat kínálatában a könnyű fehérborok, és a testes vörösborok mellett késői szüretelésű szőlőből készült bor, valamint az úgynevezett jégbor is megtalálható. 
A pincészet termelésének 90 százalékát a hazai piacokon értékesíti. A mintegy 70 főt foglalkoztató vállalkozásnak 2013-ban 356 millió forint volt az értékesítés nettó árbevétele, amit 2014-ben 424 millió forintra tudott növelni. Az üzemi tevékenységének az eredményét ugyanebben az időszakban 35 millió forintról 104 millió forintra tudta növelni a Koch-Vin Kft - írja az mti az eseményről.
Mi a helyzet valójában?
Koch Csabával már a múlt héten foglalkoztunk egy írásban, amikor kiderült, hogy üzletet nyit Kecskeméten. Az általa vezetett pincészet borai a megye első négy-öt pincészete között szerepelnek minden bizonnyal. Hiszen mára a legismertebb Duna Borrégiós borászatot a Frittmann testvérek vezetik, majd ismertség tekintetében egy szinten áll a soltvadkerti Font és a borotai Koch borászat és az izsáki Gedeon pince, majd a pár éve a minőség útját választó Béla Borászat borai és utána a sok-sok feltörekvő pince küzd a megyebeli elsimertségért. 

Meg kell említeni, hogy ezek a borászatok az Alföldön a "kis borászatok", hiszen a pincészeteik legfeljebb 10000 hektoliter kapacitásúak, így a boraik a nagyobb figyelem következtében igazán mags minőségűek. Sokak számára viszont még ma is újdonság, hogy a Duna Borrégióban terem a hazai szőlőmennyiségnek a fele, így az ország tíz legnagyobb feldolgozója közül nyolc itt helyezkedik el, amelyek kapacitása az 50000-200000 hektoliterig terjed és a boraikkal szolgálják ki a nagykereskedlemi láncokat.
A szőlőtermelés és a borkészítés csak Bács-Kiskun megyében közel harmincezer családnak jelent egyetlen, vagy másodlagos bevételt évtizedek óta. A Bácsmegye.hu kiadója közel tíz éve tudatosan próbálja segíteni a Duna Borrégó borászatait, akár más helyi lejárató újságírók "alkotásaival" szemben is, akinek sok éven át jelentett olcsó alamizsnát a tíz és százezerhektoliterben számoló ágazat néhány zsiványa által hamisított pár ezer literes (!) tételek előtérbe helyezése, amivel az alföli szőlő és bortermelők életét sikerült a ma is Kecskeméten dolgozó "kollégának" hihetetlenül ártania.

Galéria

BajaÉletmód