2024.05.20, Hétfő

Baján tesztelnek a hajók

2013.07.04. 19:47

A bajai zöldkikötőben egy hónapos próbaüzem indult július 4-én, csütörtökön. Hat Duna menti országban zajlanak a hajók veszélyes hulladékainak európai színvonalú leadásával kapcsolatos gyakorlati tesztek. Az ehhez szükséges elektronikus matricarendszert magyar szakemberek fejlesztették ki.

Hirdetés

Nagy László, a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy munkatársaival már az első nap reggelén tíz hajót fogadtak. A programban regisztráló hajók ingyen adhatják le a hulladékot (olajos fenékvíz, olajos rongy, olajszűrő, fáradt olaj). Az adatokat naponta rögzítik. Simongáti Győző, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. CO-WANDA projektjének vezetője elmondta, hogy Magyarországon csak Baján van ilyen kikötő. Az 1 hónapos próbaüzem idejére a fővárosban, a Csepel-szigeti kikötőnél is tesztelnek.
Amint arról már beszámoltunk, a környezet védelme érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy a Dunán közlekedő személy- és áruszállító hajók számára rendelkezésre álljon egy olyan hulladékgyűjtő-hálózat, amely lehetőséget teremt a sokszor számottevő mennyiségű, veszélyesnek minősülő hulladék (egyebek mellett olajos fenékvíz, szennyolaj) rendezett és környezetvédelmi szempontból biztonságos körülmények közötti átadására. Ezért az EU által finanszírozott, nemzetközi CO-WANDA projekt partnerei a hajósok számára júliusban ingyenes hulladékleadási lehetőséget biztosítanak. Közben tesztelik a már rendelkezésre álló gyűjtőhelyek és technológiák működését, valamint a rendszer finanszírozásának támogatására kifejlesztett elektronikus matricarendszert.