2024.06.24, Hétfő
Császártöltésen találkoztak a polgármesterek

Császártöltésen találkoztak a polgármesterek

2016.04.16. 08:17

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idei év első, polgármestereknek rendezett szakmai fórumra április 14-15-én Császártöltésen, a Közösségek Házában került sor.

Hirdetés

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a megyei települések polgármestereivel való rendszeres konzultációra, szakmai és baráti eszmecserére. Fontos feladatának tekinti, hogy a településvezetőket hasznos információk átadásával segítse abban, hogy munkájuk sikeres és eredményes lehessen. Az idei év első, polgármestereknek rendezett szakmai fórumra április 14-15-én Császártöltésen, a Közösségek Házában került sor.

A rendezvényt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy Császártöltés otthont adott a két napos konferenciának. Ezt követően röviden szólt a polgármestereket érintő aktualitásokról és a konferencia tervezett témáiról.

Üdvözölte a meghívottakat Takácsné Stalter Judit, Császártöltés polgármestere is, aki rövid betekintést adott a császártöltési élet mindennapjairól, az ott élők páratlan összetartásáról, vendégszeretetéről és „egy hajóban evezéséről”.

„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” idézettel indította előadását Petró Tibor, a Golden Tender Kft. vezetője, aki innovatív kertészeti és mezőgazdasági technológiákat mutatott be. Elmondása szerint lesújtó a helyzet: a föld zöldfelületei drasztikusan csökkennek, az iparszerű, vegyszeres gazdálkodás negatív hatásai beláthatatlan következményekkel járnak. Ez csak a biointenzív gazdálkodás elterjesztésével akadályozható meg. Arra biztatta a településvezetőket, hogy álljanak az ügy mellé, hiszen csak így juthatunk egészséges, tápanyagokat is tartalmazó élelmiszerekhez és ily módon őrizhetjük meg földjeinket az utánunk felnövekvő generáció számára is. 

Dávid Károly rendőr dandártábornok, Bács-Kiskun Megyei főkapitány a megyei határszakasz migrációs helyzetének aktuális eseményeiről, kérdéseiről számolt be. Bevallása szerint az elmúlt időszak nem csak szakmai, de humanitárius kihívást is jelentett a szakembereknek, de úgy ítélte meg, hogy sikerült a határszakasz teljes biztonságát mindvégig megőrizniük.

Az ebédet követően Lantos Gergely, a Miniszterelnökség főosztályvezető helyettesének előadását hallgathatták meg a polgármesterek a Vidékfejlesztési Program 2014-2020 aktualitásairól. Az eddig megjelent összesen 26 darab VP pályázat összértéke 719 milliárd Ft, ami a források több mint 50%-át teszi ki. Célkitűzésekről, jogosultságokról, a források megoszlásáról és a főbb változásokról is szólt.   

Ezt követően Rácz Péter tárta fel az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program aktualitásait, és kérte a polgármestereket, hogy ne hagyják kihasználatlanul ezeket a forrásokat. Hasznos információkkal és tanácsokkal látta el a településvezetőket, hogy tudják, milyen területeken jöhet létre együttműködés és hogyan hívható le támogatás.

A délután egyik legfontosabb előadását Dr. Sági Zsolt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma EU fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős helyettes államtitkártól hallhatták a résztvevők. A politikus a települések és megyék számára elérhető EFOP (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) fejlesztésekről beszélt. Ez a program ugyancsak lehetőségek biztosít az önkormányzatok számára ahhoz, hogy egyes fejlesztési elképzeléseiket megvalósítsák.

A szakmai nap a Császártöltési Sváb Tájház és Képes Ház megtekintésével, az Ősi ösvényen tett sétával és jó hangulatú borkóstolóval ért véget. 

A második napot Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott előadása nyitotta, melyben az önkormányzatokat is érintő kormányhivatali változásokról tájékoztatott. Beszélt a kormány rezsi- és bürokráciacsökkentő intézkedéseiről, az állami földek értékesítéséről, de szót ejtett a térség tanyáinak villamos energiával való ellátását és a járási hivatalok megerősítését célzó törekvéseikről is.

Az előadások között helyet kapott a TeSzedd! akció is. Móni István, a projekt vezetője elmondta, hogy országos szinten is egyedülálló az az eltökéltség és összefogás, amit itt Bács-Kiskun megyében tapasztalnak. Röviden bemutatta a mozgalmat, a részvétel részleteit, települések számára jelentkező előnyeit és biztatta a vezetőket a csatlakozásra.

Barti Tihamér, a Hargita Megyei Tanács alelnöke a Hargita megyei nemzeti értékeket, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a vajdasági nemzeti értékeket, helyi termékeket méltatta és az ezek népszerűsítése területén szerzett tapasztalatukat és jól bevált gyakorlatukat osztotta meg a hallgatósággal.

Ahogyan a legutóbbi találkozón, ezúttal is meghívást kapott Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. Elmondta, hogy Bács-megyébe mindig szívesen jön, mert itt jó kézben vannak tartva és nagyon jó ütemben haladnak a pályázatok. A helyettes államtitkár most is a TOP-os forrásokról, fontos tudnivalókról és a legfrissebb aktualitásokról beszélt. A megyébe érkező 63 milliárd Ft-ot 3 körben kívánják meghirdetni: a felhívások egy része már megjelent, a következő kört pedig őszre és jövő tavaszra tervezik. Az előadást követően az államtitkár lehetőséget biztosított a polgármestereknek arra, hogy közvetlenül feltehessék kérdéseiket.

A Tanyaprogram projekt keretében pályázati támogatásból 60 megyei tanya ivóvíz minőségének vizsgálata zajlott az utóbbi hetekben. A szakmai fórum zárásaként Batiz Károly projektmenedzser tárta a nyilvánosság elé ezen vizsgálatok eredményeit és az ezzel kapcsolatos jövőbeni teendőket.

Galéria

MegyeBács-Kiskun Megyei Önkormányzatcsászártöltéspolgármester