2024.09.17, Kedd

Több mint 60 programot kínál az új összművészeti fesztivál Kecskeméten, a Művészetek Főutcája szeptember 14-én és 15-én – közölték a szervezők az MTI-vel.

A Rákóczi úton megrendezett kétnapos programsorozat célja egy kötetlen, jó hangulatú utcai fesztivál keretében bemutatni a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) mind a kilenc tagozatának művészeti sokszínűségét és azt, hogy a kecskeméti régió művészei és fiatal tehetségei milyen sokféleképpen kapcsolódnak ehhez – idézi a közlemény Cseke Pétert, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatóját, a fesztivál ötletgazdáját.

 

 

Három helyszínen zajlik a fesztivál

A fesztiválon három helyszínen, a Tudomány és Művészetek Házában, a Cifrapalotában és a volt Sygma áruház épületében rendeznek kiállításokat, amelyeken megjelenik az építőművészet, a film- és fotóművészet, az ipar- és tervezőművészet, a népművészet és a képzőművészet. A Kelemen László Kamaraszínház előtti szabadtéri színpadon szombaton a kecskeméti Kodály iskola műsorával veszi kezdetét a programsorozat, később látható lesz a kecskeméti teátrum Felhangolva című produkciója és a Ciróka Bábszínház Az aranyszőrű bárány előadása is. A két nap alatt színpadra lép Csík János és a Mezzo, de a kecskeméti művészifjúság is készül könnyűzenei koncerttel és a Nemzeti Dobogó drámaműhely tagjainak produkciójával. Táncbemutató is lesz az L-Dance Group előadásában, majd irodalomszínházzal várja az érdeklődőket Tóth Péter Lóránt versvándor. Vasárnap kora este Szerényi Béla zenekara, a Bokros trió ad világzenei koncertet Savanya István és Várkonyi Eszter közreműködésével, majd a szabadtéri színpad programját a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely zárja, ünnepi műsorral és táncházzal.

Filmvetítések a Kelemen László Kamaraszínházban

A Kelemen László Kamaraszínházban szombaton és vasárnap is filmvetítések várják a közönséget. Vasárnap délután az irodalom kerül fókuszba: Pintér Lajos verseiből Danyi Judit és Hegedűs Zoltán, a Kecskeméti Nemzeti Színház színművészei olvasnak fel. Piros Ildikó színművész a fiával, az író Huszti Gergellyel érkezik egy felolvasódélutánra a színpadra, továbbá Sáfár Mónika és lánya, Monos M. Franciska vidám délutánra várja a közönséget zenével és versekkel. Lezsák Sándor verseiből pedig Körtvélyessy Zsolt színművész tart felolvasást.

Könyvbemutatók és könyvvásár

Az olvasás kedvelői szombaton és vasárnap könyvbemutatókon és könyvvásáron találkozhatnak az MMA Kiadó kiadványaival. A hétvégén különleges lehetőség nyílik találkozni a Kecskeméti Nemzeti Színház művészeivel. A „Színészek a padon” elnevezésű program keretében vers vagy novella felolvasását kérhetik az érdeklődők a teátrum színművészeitől, és ugyanitt meglepetéskoncertek is várhatók. A Cifrapalotában művészetpedagógiai foglalkozással várják a kisebbeket és a nagyobbakat, miközben a szabadtéri színpad előtti téren kézműves foglalkozásokat tart a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület. A fesztivál programjai ingyenesek, a teljes kínálat a https://www.aranyhomok.hu/letolt/muveszetek_foutcaja_fesztival2024.pdf oldalon érhető el.

MegyeKecskemétösszeművészeti fesztiválKecskeméti Katona József SzínházCifrapalotaTudomány és Művészetek HázaKelemen László Kamaraszínház