2024.04.12, Péntek
Korszerűsítették a dusnoki iskola egyik épületét
Fotó: Illusztráció, unsplash.com és dusnokamk.koznet.hu

Korszerűsítették a dusnoki iskola egyik épületét

MTI

2024.04.01. 08:14

Ünnepélyesen átadták a Dusnok-Fajsz Általános Iskola modernizált épületszárnyát.

Hirdetés

Újabb felújítási munkálatok fejeződtek be a Dusnok-Fajsz Általános Iskola épületén. Ünnepség keretében adták át az iskolát, amelyen köszöntőt mondott Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára is. A politikus kiemelte, hogy a Magyar falu program keretében összesen 1041 köznevelési intézményt érintő beruházás valósul meg, amelyből 974 már le is zárult.
 


Nyílászárókat cseréltek, szigetelték és kifestették az épületet

Az ünnepi eseményen Gorbay-Nagy Tihamér, a Dusnok-Fajsz Általános Iskola igazgatója elmondta: az intézménynek 170 tanulója van és 16 pedagógust foglalkoztatnak. Az iskola két részből, az 1959-ben épült "régi" és az 1993 óta folyamatosan megújuló épületszárnyból áll. A most befejezett munkák során az idősebb épületszárnyban szigetelték és lefestették a nyílászárókat, valamint korszerűsítették a fűtési rendszert. Az újabb épületszárnyban kicserélték valamennyi nyílászárót, majd a szigetelést követően az épület új festést is kapott.
 


Hét év alatt 4,5 milliárd forintnyi pályázati forrást használtak fel három járásban 

A beruházást a Magyar falu program támogatásával valósították meg. Ennek szerepéről Mindszenti István Dusnok polgármestere beszélt. A település vezetője elmondta:

Dusnokon ebben a ciklusban közel 250 millió forint értékű fejlesztés valósulhatott meg csak a Magyar falu program támogatásával. Épültek utak, járdák és játszótér, vásároltak zöldfelület gondozó gépeket, de közösségszervezésre is kaptak támogatást, az általános iskola felújítása mellett.

Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója kiemelte: a tankerület 42 iskolájában 28 településen folyik az oktatás. Mint mondta: az elmúlt hét évben közel 4,5 milliárd forint pályázati forrást tudtak a bajai, a kalocsai és a bácsalmási járásban iskolai fejlesztésekre fordítani.

 


A köznevelési intézmények felében történt infrastrukturális fejlesztés

Az ünnepségen köszöntőt mondott Maruzsa Zoltán a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára. Azt hangsúlyozta, hogy a Magyar falu program keretében összesen 1041 köznevelési intézményt érintő beruházás valósul meg, amelyből 974 már le is zárult. Hozzátette, a kormányzat 2017-ben vette át az oktatási intézmények épületeinek a fenntartását, működtetését, üzemeltetését, illetve karbantartását, és az elmúlt öt év során 5768 jelentősebb infrastrukturális felújítási vagy beruházási projekt indult el, amelyből 4821 program 2023. december 31-ig le is zárult.

Mint mondta: a magyar köznevelés jelenleg 11 851 feladatellátási helyen működik, tehát összességében megállapítható, hogy az elmúlt időszakban ezek felét érintette valamilyen infrastrukturális fejlesztés.

Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Magyar falu programot méltatta, amelynek keretében a dusnoki iskola is megújulhatott.
    

MegyedusnokDusnok-Fajsz Általános Iskolaiskolaépület korszerűsítése