2024.04.29, Hétfő
Gólyahír -  fészekalapot építettek a kecskeméti Piarista Gimnázium diákjai
Fotók: knp.hu / Pigniczki Csaba és Kiss Mónika

Gólyahír - fészekalapot építettek a kecskeméti Piarista Gimnázium diákjai

Forrás: knp.hu

2024.04.14. 09:48

A Kiskunsági Nemzeti Park szakembereinek útmutatásával 17 fészket fontak meg a fiatalok a madarak számára.

Hirdetés

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az MVM Démász Áramhálózati Kft. többéves együttműködésének köszönhetően 2024-ben is számos biztonságossá tett fészek várja a hazatérő fehér gólyákat. Idén a kecskeméti Piarista Gimnázium közösségi szolgálatos diákjai készítettek fészekalapokat a gólyakosarak állványaira adta hírül a nemzeti park a honlapján.
 

Fotó: knp.hu / Kiss Mónika


Az emberek kényelmesebb élete, megnehezíti a gólyákét

Korábban a fehér gólyák fákon, épületeken, valamint kéményeken való fészekrakása általános jelenség volt. A civilizációs változásoknak köszönhetően napjainkban a gólyafészkek leginkább villanyoszlopokon találhatók. A közvetlenül az oszlopfejre épített fészek rendkívül balesetveszélyes, így könnyen okozhatja a felnőtt gólyák és a fiókák halálát áramütés, mindemellett az áramellátást is veszélyezteti. A gólyafészek-emelők (gólyakosarak) ezt a problémát hivatottak kiküszöbölni: az oszlopra szerelt állványokon a madarak a vezetékektől biztonságos távolságban építhetik a fészküket.

Tizenhét biztonságos otthont alakítottak ki a diákok

A fészekalapokat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biztosította. A kecskeméti Piarista Gimnázium közösségi szolgálatos diákjainak személyében pedig lelkes segítőink akadtak ezek elkészítésében. A fiatalok az általunk előre begyűjtött alapanyagokból az Igazgatóság zoológiai referensének koordinálásával 17 fészket fontak, melyeket eljuttattunk az áramszolgáltatóhoz. Az állványokra felhelyezve így talán megfelelőbbnek találják fészekrakásra a most még üresen álló gólyakosarakat, és remélhetőleg ezek is lakókra találnak majd.

Az eseményről készült hosszabb beszámolót ITT olvashatják el! 

MegyeKiskunsági Nemzeti ParkKecskeméti Piarista Gimnáziumgólyafészek