2024.04.29, Hétfő
Ebzárlat és legeltetési tilalom lépett életbe
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Ebzárlat és legeltetési tilalom lépett életbe

Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

2024.04.02. 10:02

A rókák veszettség elleni immunizálása miatt kell zár alatt tartani az a kutyákat, macskákat és a legelő állatokat.

Hirdetés

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal 2024. március 30-tól április 19-ig a rókák veszettség elleni orális immunizálása miatt ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el Bácsalmás, Baja, Jánoshalma, Kalocsa, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa Járásokban, valamint a Kiskunmajsai Járás területén Kiskunmajsa, Csólyospálos, Jászszentlászló, Kömpöc, Móricgát és Szank közigazgatási területére.
 

 

A vörös rókák a veszettség fő vírushordozói

A tilalom kiterjed ebekre, macskákra és legelő állatokra.A zárlat célja, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák vegyék fel, ne pedig a háziállatok. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti. A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat.
 


Ne érintkezzen a csalétekkel! 

A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel.

Az érintett területek térképe IDE és a települések listája IDE kattintva megtekinthető.

MegyeBács-Kiskun megyevörös rókaveszettséglegeltetési tilalomebzárlat