2024.04.19, Péntek
Kezdődik a 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál - 23 helyszínen, közel 60 programmal készülnek
Fotók: Illusztráció, unsplash.com

Kezdődik a 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál - 23 helyszínen, közel 60 programmal készülnek

MTI

2024.03.10. 10:00

Világhírös Kecskemét mottóval zajlik március 14. és április 14-e között a 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál.

Hirdetés

Sajtótájékoztatón ismertették az idei rendezvénysorozat fő eseményeit. A szervezők huszonhárom helyszínen tizenhét együttműködő intézmény közreműködésével mintegy hatvan programot kínálnak - derült ki a rendezvénysorozat kecskeméti sajtótájékoztatóján.

1986 óta rendezik meg a kulturális fesztivált

Barta Dóra, a főszervező Hírös Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója felidézte: a Kecskeméti Tavaszi Fesztivált 1986 óta minden évben közösen rendezik meg a város kulturális intézményei. Az összművészeti fesztivál a hagyományokra építve gyűjti össze a helyi művészeti és kulturális értékeket.
 

Fotó: urbanverbunk.hu

Az Urban Verbunk a néptáncot népszerűsíti

A táncos produkciók közül kiemelte: az Urban Verbunk legújabb produkcióját, amelyet március 20-án este láthat a közönség a Hírös Agórában. Moussa Ahmed, az Urban Verbunk művészeti igazgatója elmondta:

a formabontó előadóművészeti koncepción alapuló műsorban a tánc és a zene mellett látványelemekkel színesítve próbálják meg a néptáncot népszerűsíteni.     

Kecskemét is kapcsolódik a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz

A kecskeméti református templom ad helyet az idei Bach Mindenkinek fesztivál nyitókoncertjének március 16-án. Kovács Zalán László fesztiváligazgató elmondta: az ausztrál Peter Guy Korál és népdal/Bach és Kodály című orgonaestjén a kecskeméti Kodály Intézet hallgatóinak előadásában a korálok énekelt változatai is elhangzanak. A Bach Mindenkinek Fesztivál idén már 250 településen - a magyar diaszpóra területén is - összesen 380 ingyenes programot kínál.    

Tájfestészeti tárlat Nagy István székely művész alkotásaiból

A Bozsó Gyűjtemény március 21-én nyíló Egy székely az alföldön című kiállítása Kemény Gyula restaurátorművész magángyűjteményéből válogatott sorozat harmadik tárlata. Loránd Klára, a gyűjtemény igazgató-kurátora elmondta: az erdélyi származású Nagy István művészetét mutatják be, aki élete második felében "a magyar Alföldön találta meg magát".

A tárlattal azt is szeretnék bemutatni, hogy mit jelent tájfestészet a magyar és a nemzetközi festészetben, és mit fejezhet ki a táj élményként.    

 

Fotó: Ciróka Bábszínház


Gyermekprogramok

A Ciróka Bábszínház kortárs gyermekirodalmi alkotásokkal csatlakozik a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programsorozatához. Kuthy Ágnes, a teátrum művészeti vezetője elmondta: választásuk a Kövér Béla Bábszínház vendégjátékára, a Dániel András meséi alapján összeállított Egy kupac kufli előadásra és a Kiss Judit Ágnes meséiből színpadra állított Babarókára esett. A négy éven aluliakat az Almafácska előadásra, a felnőtteket pedig Nagy Mari színművész Mária Testamentuma című önálló estjére várják.

Jubileumi Forrás est

A tavaszi fesztivál keretében a Katona József Könyvtárban tartják meg a Forrás folyóirat 55. jubileumi estjét, a Barangolás a magyar népmesék szárnyán című tavaszi mesenap vendége pedig Fábián Éva mesemondó lesz. A könyvtár ad helyet a Kecskemétről elszármazott Kossuth-díjas színésznő, Piros Ildikó új, önálló előadóestjének is, a költészet napjához kapcsolódva pedig a Kolozsváron élő André Ferenc költő estjére várják majd az érdeklődőket - sorolta Bujdosóné Dani Erzsébet igazgató.    
 


Koncertek, kiállítások 

Barta Dóra, a főszervező Hírös Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója saját szervezésű programjaik közül válogatva elmondta:

a Bereményi Géza dalszövegei által teremtett világ Cseh Tamás és Másik János dalain keresztül lett a magyar könnyűzenei kultúra része. A Bonus Track Band és színész barátaik ezekből a dalokból válogattak egy műsorra valót.

A húsz feldolgozott dalt a kecskemétiek Százféle változatban címmel április 4-én láthatják majd.    
Szűcs Emese festőművész és Lőrincz Luca kerámiaművész Feminus Creator című közös tárlata március 14-én nyílik meg a Hírös Agórában.

Jazz Fesztivál és ifjú színészek találkozója is része a programfolyamnak

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál kínálatát ezúttal is gazdagítja a 33. Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál és a 15. Szín-Tár programsorozata is - sorolta a főszervező. A rendezvények között Függelék címmel a Nemzetközi Kerámia Stúdió csaknem 45 éves működése során a világ minden tájáról Kecskemétre érkező művészek itt készített alkotásaiból rendezett tárlat is helyet kapott. A kiállítás március 28-án nyílik meg.       

 


A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar két koncertet ad

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar előadásában egy zenés mesejátékra várják az érdeklődőket március 17-én. Alpár Balázs zenéjével Mark Twain klasszikusa elevenedik meg a Hírös Agóra színpadán. A zenekar március 18-án is fellép. Koncertjükön Edvard Grieg Henrik Ibsen drámai költeményéhez, a Peer Gynthez írt kísérőzenéjének tételei csendülnek fel. Az est során az ismert dallamok mellett számtalan ritkaság is hallható lesz Kocsár Balázs vezényletével.   

A Kárpátok visszhangja - fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A fesztivál ideje alatt Kecskemét vendége lesz a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is április 9-én. A Kárpátok visszhangja című sokszínű folklórműsorukban a magyar nyelvterület legszebb táncai láthatók.     

A 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál teljes kínálata a https://kecskemeti-tavaszi-fesztival.hu/ oldalon olvasható.

MegyeKecskemétKecskeméti Tavaszi FesztiválHírös Agóra Kulturális és Ifjúsági KözpontUrban VerbunkBach MindenkinekCiróka Bábszínházszín-tárKecskeméti Nemzeti Színház