2024.04.15, Hétfő
Uniós forrásfelhasználás - Bács-Kiskun a legeredményesebb vármegye a TOP-projektekben
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, unsplash.com és magyarepitok.hu

Uniós forrásfelhasználás - Bács-Kiskun a legeredményesebb vármegye a TOP-projektekben

MTI

2024.02.21. 16:47

A 2014-2020-as időszakban a vármegye a rendelkezésére álló uniós forrásokat szinte teljes egészében fel tudta használni - közölte Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter

Hirdetés

Bács-Kiskun a legeredményesebb vármegyeként zárta a 2014-2020-as pénzügyi időszakot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló projektek tekintetében - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Kecskeméten.

Navracsics Tibor az országjárásának Bács-Kiskun vármegyei állomásán kifejtette: a vármegye teljesítménye jelentős előrelépés a korábbi hétéves pénzügyi időszakhoz képest, hiszen akkor településeinek 70 százaléka nem részesült európai uniós fejlesztésekben. Ehhez képest a 2014-2020-as időszakban a vármegye a rendelkezésére álló kereteket szinte teljes egészében ki tudta meríteni, fel tudta használni.

 

Fotó: Illusztráció

 

A vármegye valamennyi települése részese volt a TOP-programoknak

 A miniszter hangsúlyozta: Bács-Kiskun vármegyében nem volt olyan település, amely kimaradt volna a TOP-programokból. Navracsics Tibor kiemelte: a vármegye egy olyan átfogó és dinamikus fejlesztési programot tudott megvalósítani az előző európai uniós pénzügyi időszakban, amely csak a hatóságok, az önkormányzatok, a területfejlesztésben érdekelt területi politikai szereplők jó együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg. Azt mondta: "csak így tudtak a hatósági eljárások is gyorsan és hatékonyan lezajlani, illetve maguk a beruházások is észszerűen megvalósulni". A miniszter szerint éppen ezért Bács-Kiskun vármegye "a mostani, a 2021-27-es időszakban is jó esélyekkel, sikeresen fogja tudni hasznosítani a rendelkezésére álló pénzeket".

Kecskemét a régió gazdasági motorja lehet

Navracsics Tibor kifejtette: Kecskemét "egészen imponáló fejlődést felmutató" település lett, hiszen az elmúlt évek ipartelepítési döntései következtében a város az egész alföldi régió, a magyar nemzetgazdaság központjává vált. Kecskemét, ha meg tudja tartani ezt a dinamizmusát, a jövőben Szegeddel együtt az alföldi térség gazdasági motorjává válhat.

 

Fotó: Illusztráció/ magyarepitok.hu (Nagy Mihály)

 

Baja fejlődése a közlekedési infrastrukturális fejlesztésekkel kaphat lendületet

A vármegye másik megyei jogú városa tekintetében a miniszter arról beszélt, hogy Baja számára azok az infrastrukturális fejlesztések adhatnak reményt a jövőre vonatkozóan, amelyek a szerbiai és a magyarországi közlekedési infrastruktúra fejlesztésének összehangolásából adódnak. Navracsics Tibor szerint mind a vasúti közlekedés korszerűsítése, mind a gyorsforgalmi útépítési tervek és ezzel összefüggésben a Duna fölött megépítendő hidak nagyobb lehetőséget adnak majd a településnek bekapcsolódni a "közlekedési véráramba", és a Dél-Dunántúl, illetve a Dél-Alföld összeköttetése révén Baja is nagyobb lehetőségeket kap majd.

Bács a legdinamikusabban fejlődő vármegyék egyike

A miniszter kifejtette: Bács-Kiskun, az ország egyik legdinamikusabban fejlődő vármegyéje a jövőre vonatkozó fejlesztési tervek tekintetében egyaránt meg akarja őrizni a mezőgazdasági karakterét, valamint a mostanában kibontakozó ipari karakterét is.  "Mindehhez nagyon jó alapot és keretet biztosít az a most már hagyományos jó együttműködés, amely az önkormányzatok, a területi államigazgatási szervek és a vármegye politikai szereplői között eddig is megvalósult, és a remények szerint a jövőben is meg fog" - fogalmazott Navracsics Tibor.

MegyeKecskemétBajaBács-Kiskun vármegyeeurópai uniós támogatásTOP pályázatokNavracsics TibortelepülésfejlesztésTerületi- és Településfejlesztési Operatív Program