2024.04.27, Szombat

Koncertek, kiállítások, kvízjáték – bőséges programkínálattal készülnek az eseményre szerte a vármegyében.

Hirdetés

Rendhagyó órákkal, anyanyelvi játékkal, versszínházi előadással, tárlatokkal, zenés estekkel, versfelolvasó és improvizációs színházi délutánnal ünneplik Bács-Kiskun vármegyében a magyar kultúra napját.

Kecskemét

Kecskeméten a könyvtárban az intézmény munkatársai január 19. és 26. között Nyelvem az én ékességem címmel iskolásoknak anyanyelvi játékkal, január 19. és 27. között Kultúrkvíz elnevezéssel pedig minden korosztálynak a magyar kultúra alkotóihoz és alkotásaihoz kapcsolódó online fejtörővel készülnek.

A Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén január 22-én, a magyar kultúra napján Cifrapalota, zöld az ablaka címmel az óvodás korosztálynak, A szecessziós Cifrapalota története címmel alsó tagozatos diákoknak, míg Kecskemét a szecesszió városa címmel felső tagozatos diákoknak tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

A Hírös Agóra Otthon Moziban Nem minden rovar bogár, avagy mit gondoljunk az "irodalmi kávéházakról"? címmel Saly Noémi irodalomtörténész tart rendhagyó művészet- és kultúrtörténeti órát. A program után A beszélő köntös címmel felolvasóversenyt rendeznek kecskeméti 7. és 8., valamint 9-12. osztályos diákoknak.

A Bozsó Gyűjteményben Fények-árnyak - Bozsó János művészete az 1960-70-es években címmel tárlatvezetésre várják az érdeklődőket a művész Kontrasztok című időszaki kiállításán.

A kecskeméti Kodály iskolában Konyicska Renáta zongoraművész estjén Frédéric Chopin 24 prelűdje hangzik el. A darabok között válogatás hallható Szöllősi Mátyás Szabad című verses kötetéből a szerző előadásában.

Kölcsey Ferenc és Csokonai Vitéz Mihály műveiből született színdarabbal ünnepel a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és annak színházi műhelye, a Nemzeti Dobogó. A Varga-Huszti Máté és Szabó Dorottya rendezte Árkádiában éltem én is! - Egy jóltévő világ a mennyből kiderül című versszínházi előadás a Ruszt József Stúdiószínházban lesz látható.

A kecskeméti Széchenyi István Közösségi Ház munkatársai versfelolvasó és improvizációs színházi délutánnal készülnek a magyar kultúra napja alkalmából január 23-án.

Baja

Baján A művészet szerepe a honfoglaló magyarok körében címmel Csáji László Koppány néprajzkutató, író, kulturális antropológus, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója és Sudár Balázs történész, turkológus, a HUN-REN BTK Történelemtudományi Intézet tudományos főmunkatársa és a Budapesti Történeti Múzeum munkatársa tart előadást a Bácskai Kultúrpalotában január 22-én. Köszöntőt Nyirati Klára, Baja polgármestere mond.

Kalocsa

Kalocsán a könyvtárban a helyi kortárs művészeti klub kiállításának megnyitójával ünnepelnek, amelyen közreműködik a Kalocsa Kamarakórus férfikara, majd az est a Simply The Brass Quintett koncertjével zárul.

Kiskőrös  

Kiskőrösön Bonczidai Évának, a Magyar Kultúra magazin főszerkesztőjének Te mit tennél egy időkapszulába? című előadására várják az érdeklődőket a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum galériáján. Később a kamarateremben bemutatják Bobek Tamás tiszakécskei plébános Sziklák között kavics című verseskötetét. A programsorozat magyar szerzők műveiből összeállított ünnepi hangversennyel zárul a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola előadótermében.

Kiskunhalas 

A kiskunhalasi programsorozat keretében a Közösségek Házában megnyílik Daróczi Csaba természetfotós kiállítása, majd Karinthy Vera és Bornai Tibor ad zenés irodalmi estet. Ünnepi beszédet Fülöp Róbert polgármester tart az eseményen.

Kiskunfélegyháza 

Kiskunfélegyházán a magyar kultúra napja alkalmából Válogatás kiskunfélegyházi alkotók munkáiból címmel hatodik alkalommal nyílik kiállítás a Móra Ferenc Művelődési Központban. Az idei művek középpontjában a város és a Móra család áll, az alkotásokon keresztül bemutatják a város művészeinek sokszínű látásmódját és stílusát. A tárlatnyitót követően Gerendás Péter Válladon alszom el című zenés estjét élvezhetik az érdeklődők.

Kiskunmajsa

Kiskunmajsán is kiállítással ünnepelnek. Radvánszki Tibor művésztanár Selection című tárlatát Patkós Zsolt polgármester és Pócsik Olga művésztanár nyitja meg a Konecsni György Művelődési Központban.

Kunszentmiklóson

Kunszentmiklóson a Patkós Irma Művészeti Gimnázium előadására, az Éjszaka a múzeumban című táncos mesejátékra várják az érdeklődőket a Varga Domokos Általános Művelődési Központba január 22-én.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

MegyeMagyar Kultúra NapjaKecskemétKiskőrösBajaKalocsaKiskunhalasKiskunfélegyházaKiskunmajsaKunszentmiklóskiállításkoncertszínház