2024.04.28, Vasárnap
Három hónappal a határidő előtt elkészült Bács-Kiskun legújabb gyorsforgalmi útszakasza

Három hónappal a határidő előtt elkészült Bács-Kiskun legújabb gyorsforgalmi útszakasza

magyarepitok.hu

2023.12.29. 12:01

A Lakitelek-Szentkirály szakaszon megépült komplex pihenő a magyar útügyi szakma kiválóságának, Mosonyi Lászlónak állít emléket.

Hirdetés

Nemrég komoly előrehaladásról számolhattunk be a Lakitelek és Szentkirály közötti M44-es szakasz átfogó projektjében. December 19-én átadták a 2,8 kilométeren, új nyomvonalon megépült szentkirályi elkerülőt, amely a beruházáshoz kapcsolódó kétsávos útfejlesztések egyike volt. Ugyanakkor az M44-es szóban forgó 4,6 kilométeres négysávos szakaszán is már a befejezéshez ért a generálkivitelező Duna NRG Zrt. 

Lapunk információi szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában megépült Lakitelek-Szentkirály szakasz immár túl van a műszaki átadáson. A fotósaink ennek megfelelően már a kész állapotot örökíthették meg a legutóbb készített galérián.

Az összetett útépítési projektben egy komplex pihenő és egy különszintű csomópont is megépült a 4623-as út és az M44 csomópontjánál. A magyarepitok.hu-hoz eljutatott információk szerint előbbiben egy okos világítási rendszer került kiépítésre: a pihenőben lévő kandeláberek gépjárművek érkezésekor felkapcsolnak maximális fényerőre, majd a távozás után nyugalmi állapotra, csökkentett fényerőre váltanak vissza.

A projekt egy másik érdekessége az útépítő szakma szempontjából, hogy a komplex pihenő mindkét oldalán elhelyeznek egy-egy olyan emlékművet, amelyek a pihenő névadójának, Mosonyi Lászlónak állítanak emléket.

A mérnök a magyar mélyépítés egyik kiváló szakembere volt, rendkívül eredményes, nemzetközileg is elismert pályája során többek közt a Duna Aszfalt Zrt. vállalkozási igazgatóságát is vezette.

Mindezeken túl egy további elemet érdemes kiemelni a Lakitelek és Szentkirály között megvalósult négysávos útszakasszal kapcsolatban: a projekt műszaki átadását három hónappal a tervezett időpont előtt, december 12 -én sikeresen lezárták. Mindezt azzal együtt sikerült elérni, hogy az októberi és a novemberi esőzések megnehezítették a munka befejezését: főleg a forgalomtechnikai elemek kihelyezése, festés, táblázás, rézsű humuszolás és fűvetés tekintetében.

Galéria

KecskemétMegyeszentkirályLakitelekM44-esDuna NRG Építő és Fémszerkezetgyártó Zrt.