2024.04.27, Szombat
Zöldmezős beruházásban épült új katasztrófavédelmi épületkomplexum Kecskeméten
Fotó: MTI

Zöldmezős beruházásban épült új katasztrófavédelmi épületkomplexum Kecskeméten

mti, magyarepitok.hu

2023.10.20. 09:00

A napelemes rendszerrel és modern hűtő-fűtő berendezéssel felszerelt, többszintes épületegyüttes három szárnyból áll.

Hirdetés

Kecskeméten október 17-én átadták a város határában, 5,366 milliárd forintból kialakított új tűzoltólaktanyát. A zöldmezős beruházásban egy akadálymentesen megközelíthető katasztrófavédelmi épületkomplexum épült meg uniós és hazai forrásból. Az 5300 négyzetméter alapterületű tűzoltólaktanyát a Modinvest Kft. kivitelezte.

Az MTI híre szerint a napelemes rendszerrel és modern hűtő-fűtő berendezéssel felszerelt, többszintes épületegyüttes három különböző szárnyból áll:

  • tűzoltósági,
  • irodai
  • és raktár funkciókkal.

A tűzoltók készenléti járművei számára tizenhárom szerállással rendelkezik. A kiképzéseknek, rekreációs edzéseknek sportpályák, zöldterületek adnak helyet.

Az épületegyüttesben kapott helyet a kecskeméti hivatásos tűzoltó-parancsnokság 84 fős személyzete, a város katasztrófavédelmi kirendeltségének 19 dolgozója és a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 57 fője is. Az új épületkomplexum és az itt dolgozó tűzoltók a kecskemétiek mellett a vármegye tizenöt településén élő mintegy 212 ezer lakójának biztonságát szolgálják.  


Közel 200 fejlesztés és beruházás valósult meg

Az átadón a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence kiemelte: az elmúlt évek fejlesztéssorozatának részeként a katasztrófavédelem területén az országban 1300 új gépjárművet szereztek be. Emellett 190 fejlesztés és beruházás keretében ingatlanépítések és ingatlankorszerűsítések, illetve energetikai felújítások valósultak meg. Emlékeztetett: a magyar tűzoltóság 153 évvel ezelőtt tucatnyi hivatásos állományú taggal indult, számuk azonban mára 13 ezerre nőtt.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Kovács Ernő főispán és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester (középen b-j)


Az eseményen Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét (Fidesz-KDNP) polgármestere felidézte: Kecskeméten a tűzoltósági feladatokat a kezdetekben, az 1870-es években mindössze néhány csoporttal a református Atlétika Sportkör Egyesület végezte. Mint mondta: a ma már több mint 150 embert foglalkoztató, nagyon szervezetten és mostanáig a városközpontban működő tűzoltó-parancsnokság elköltöztetését 2010 óta tervezték. A szervezetek a beruházás révén Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb épületegységében kaphattak helyet.

MegyeKecskeméttűzoltóságModinvest Kft.