2024.04.28, Vasárnap
Különleges alkotást adtak át a 44-es főút lakiteleki körforgalmában

Különleges alkotást adtak át a 44-es főút lakiteleki körforgalmában

magyarepitok.hu

2023.10.03. 12:00

A magyar szentcsaládot ábrázoló szoborcsoporttal bővült a település arculata.

Hirdetés

Lakiteleken október 1-én átadták a település határában a 44-es főút körforgalmában létrehozott szoborcsoportot: az alkotás Szent István királyt, feleségét Boldog Gizellát és gyermeküket Szent Imrét ábrázolja.

A 44-es főút, valamint a Lakitelekről Szentkirályra vezető 4622-es út találkozásánál található körforgalom 2021-ben a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében készült el. A Lantos Györgyi szobrászművész alkotta szoborcsoport avatásán többek közt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke; Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára; Szíjj László, a Duna Aszfalt Zrt. tulajdonosa és Varga Antal, a Duna Aszfalt Zrt. vezérigazgatója is részt vett.

A vasárnapi eseményen Lezsák Sándor emlékeztetett, hazánkban 1990-ben adták át az első körforgalmat, ma már mintegy 300 körforgalom működik országszerte.

„Az itt megépített körforgalom esetében természetes volt számunkra, hogy egy olyan alkotást állítsunk ide, amely összeköti az élet számos területén összekapcsolódó három települést: Lakiteleket, Szentkirályt és Nyárlőrincet”

– emelte ki. Külön megköszönte a körforgalom építésénél tanúsított türelmet a helyiek részéről, valamint a kivitelezésben közreműködő szakemberek munkáját.

Pántya József, az ÉKM államtitkár-helyettese az M44-es gyorsforgalmi út eddigi fejlesztéseinek főbb állomásait részletezte. Emlékeztetett, az eddigi munkáknak köszönhetően a 125 kilométeresre tervezett útból mintegy 89 kilométer használható. 

Arra is kitért, hogy a tervek szerint még idén átadják az M44-es gyorsforgalmi út fejlesztésével közös beruházásban épülő szentkirályi elkerülő út 2,9 km-es szakaszát, jövő év első felében pedig az M44-es Lakitelek-Szentkirály szakaszát. Ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, ezek a projektek a Közgép Zrt. kivitelezésében valósulnak meg.

 

Galéria

MegyeszentkirályLakitelekM44-esKözgép Zrt.44-es főútDuna Aszfalt Zrt.Építési és Közlekedési Minisztérium