2024.07.19, Péntek
Átadták vaskúti német nemzetiségi iskola megújult tanuszodáját
Fotók: MTI/Rosta Tibor

Átadták vaskúti német nemzetiségi iskola megújult tanuszodáját

MTI

2023.10.19. 09:00

A német nemzetiségi önkormányzatok példaértékű intézményfenntartói tevékenységét méltatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Bács-Kiskun vármegyei Vaskúton.

Soltész Miklós a helyi német nemzetiségi önkormányzat fenntartásában működő általános iskola 180 millió forintos kormányzati támogatással felújított tanmedencéjének átadóünnepségén kiemelte: a német nemzetiségi önkormányzatok több mint 72 intézményt tartanak fenn a jó gazda gondosságával szerte az országban.

Hozzáfűzte: a német nemzetiségi önkormányzatok az elmúlt két évben 110 programon keresztül több mint 1,5 milliárd forintos támogatásban részesültek, így 59 településen valósíthattak meg fontos fejlesztéseket a kabinet támogatásával.

Az államtitkár a sportberuházásokról azt mondta: a nagyberuházások - utalt a Puskás Arénára, a Nemzeti Atlétikai Központra és a Duna Arénára - a nemzeti összetartozás és a nemzetközi elismertség erősítésében, a vaskúti tanuszodához hasonló beruházások pedig a testi egészség szempontjából jelentősek.

Soltész Miklós fontosnak nevezte, hogy ne csak a fővárosban és a nagyobb településeken, de a legapróbb falvakban is valósuljanak meg beruházások, köztük sportberuházások, ezért a Magyar falu programon keresztül a kormányzat támogatásokat nyújt a vidéken élők számára.

 

Vaskút, 2023. október 18. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszél a vaskúti német nemzetiségi iskola megújult tanuszodájának ünnepélyes átadásán 2023. október 18-án. MTI/Rosta Tibor

 

Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a magyar kormány legfőbb célja a kistelepülések fejlesztése azért, hogy az emberek úgy érezzék, érdemes községekben élni. Vaskúton éppen ennek köszönhetően bölcsőde, óvoda, orvosi rendelő és kerékpárút újulhatott meg, illetve épült az elmúlt években - tette hozzá.

Ritter Imre, az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának elnöke, német nemzetiségi képviselő üdvözölte a kormány támogatását, amelynek segítségével a német nemzetiségi önkormányzat az ország számos részén képes iskolák, tornatermek vagy éppen tanuszodák felújítására.

 

 

Alszegi Zoltán, a település független polgármestere felidézte: a helyi tanuszoda a hetvenes évek végén épült, de már csaknem húsz éve nem tudták használni, mert felújításra szorult. A korszerűsítés, emelte ki, annak köszönhető, hogy a fenntartó német nemzetiségi önkormányzat igyekezett mindent megtenni a beruházásért, a magyar kormány pedig partner volt a munka során.

 

Vaskút, 2023. október 18. Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő, Angeli Éva iskolaigazgató, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Vörös Csaba, a Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Alszegi Zoltán polgármester (b2-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a vaskúti német nemzetiségi iskola megújult tanuszodájának ünnepélyes átadásán 2023. október 18-án. Balra Szűcs Tibor plébános. MTI/Rosta Tibor

 

A vaskúti általános iskolát 2016 óta üzemelteti a helyi német nemzetiségi önkormányzat. A tanuszoda hiánya miatt a diákok a korábbi években a településtől mintegy tíz kilométerre fekvő Baján tudtak csak úszásoktatásban részesülni.

Az idén elvégzett, 180 millió forintba kerülő munkálatok során új burkolattal látták el a medenceteret, felújították a légtechnikai rendszert, a gépészetet és kicserélték a nyílászárókat.

 

Vaskút, 2023. október 18. Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő, Vörös Csaba, a Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Alszegi Zoltán polgármester (b-j) a vaskúti német nemzetiségi iskola megújult tanuszodájának ünnepélyes átadásán 2023. október 18-án. Balra Szűcs Tibor plébános. MTI/Rosta Tibor

 

Galéria

MegyeVaskútVaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskolatanuszodauszoda