2024.06.15, Szombat
A kormány továbbra is támogatja a mezőőri szolgálatot a Homokhátság településein
Illusztráció: Pixabay

A kormány továbbra is támogatja a mezőőri szolgálatot a Homokhátság településein

MTI

2023.09.17. 10:00

A támogatással a térség mezőőreinek technikai felszereltséget, munkabértámogatást, létszámbővítést is tudnak biztosítani.

Hirdetés

A kormány 80 millió forint többletforrást biztosít a homokhátsági települések mezőőri szolgálataira - mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Mórahalmon, sajtótájékoztatón.

A támogatással a térség mezőőreinek technikai felszereltséget, munkabértámogatást, létszámbővítést is tudnak biztosítani, amelyek erősebbé teszik a szolgálatot - részletezte Farkas Sándor.

Farkas Sándor jelezte: a térségben megjelenő embercsempészek új kihívást jelentenek a helyi lakosság számára. A mezőőri szolgálat egész nap működik, és nagy segítséget ad a hivatásos rendőröknek és a határvadászoknak is - fűzte hozzá.

Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője elmondta, súlyos problémákat okoz a határmenti településeken az illegális migráció, ezért nagyon fontos a mezőőri szolgálatok munkája és azok támogatása.

A mezőőrök helyismerete főként éjszaka elengedhetetlen ahhoz, hogy az erdős területeken probléma esetén jelzést adjanak. A mezőőrök nagyobb jogosultsággal rendelkeznek, mint például a polgárőrök, ezért hatékonyabb munkavégzést várhatunk el tőlük - tette hozzá.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere méltatta, hogy a mezőőrök "emberfeletti teljesítményt tesznek le az asztalra". Ebben az évben eddig csak az általuk feltartóztatott illegális bevándorlók száma meghaladta már a 3500-at.

Mórahalom mellett Röszke, Zákányszék, Ruzsa-Öttömös, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék mezőőri szolgálatát támogatja a kormány többletforrással - részletezte a polgármester.

MegyeHomokhátságmezőőrség