2024.06.21, Péntek
Hatalmas jurtatáborral várja a látogatókat a bugaci Ősök Napja hagyományőrző rendezvény
Fotó: Ősök Napja / Facebook

Hatalmas jurtatáborral várja a látogatókat a bugaci Ősök Napja hagyományőrző rendezvény

MTI

2023.07.21. 09:00

Hatalmas jurtatáborral vár több tízezer látogatót augusztus 4. és 6. között az Ősök Napja hagyományőrző rendezvény Bugacon.

Hirdetés

A Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepét az idén hetedik alkalommal rendezik meg - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az Ősök Napja, amely a Kurultaj testvérrendezvénye, nomád vonulással, harci bemutatókkal, lovas versenyekkel és vetélkedőkkel, íjászprogramokkal, hagyományőrző sportviadalokkal, a magyar-hun-avar örökséget bemutató szakmai kiállításokkal, valamint népzenei és magyar táltos-zenei programokkal várja az érdeklődőket.

A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány 2011-ben hívta életre az Ősök Napja hagyományőrző ünnepséget, amelynek célja, hogy méltó emléket állítson a magyarság a legnagyobb őseinek.

Mint kiemelik, a rendezvény keretében több mint ötven zenei és hagyományőrző-, valamint tudományos, ismeretterjesztő programot szerveznek. A nagy területen zajló ünnepség családbarát, és a gyermekek is számtalan program közül választhatnak.

A rendezvény alaphangulatát a különleges helyszín adja: a Bács-Kiskun vármegyei Bugac három napra a honfoglalás korának hangulatát megidéző hatalmas, több mint száz jurtából álló nomád táborrá változik.

Az antropológus, régész, néprajzkutató és történész szakemberek által előkészített, a hagyományőrző csapatok által megvalósított programok izgalmas és látványos módon mutatják be az érdeklődők számára a magyar történelem legkorábbi sajátosságait és szokásait.

A lovasnomád múlttal rendelkező nemzetek összetartozásának és rokonságának egyik legnagyobb közös ünnepének az idén egyik központi eleme a keleti lovas harcmodor és a lovas hagyományok bemutatása, valamint az ősi magyar, a keleti pusztákról magunkkal hozott nomád gyökerű sportok újjáélesztése és megismertetése.

Ennek szellemiségében tradicionális seregszemle, harci bemutatók, nomád vonulás, lovas versenyek és vetélkedők, valamint hagyományőrző sportviadalok is színesítik az eseményt, amelynek helyszínén hatalmas "nomád szállás", valamint hadi tábor is felépül.

A közleményben idézik Bíró András Zsoltot, az Ősök Napja főszervezőjét, a Magyar-Turán Alapítvány alapító-elnökét, aki kiemelte: a rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy legnagyobb valós őseinkről és az ő történelemformáló szerepükről közösen, méltósággal emlékezhessünk meg, és együtt ünnepelhessük évszázados szokásainkat, hagyományainkat.

MegyeBugachagyományőrzésősök napja