2024.04.17, Szerda
Ünnepélyesen átadták a Városháza szecessziós épületét Kecskeméten
Az épületet ábrázoló fotók korábban készültek

Ünnepélyesen átadták a Városháza szecessziós épületét Kecskeméten

magyarepitok.hu, hiros.hu

2023.06.08. 16:01

A látványos és jelentős történelmi örökséget képviselő épület a Horváth Építőmester Zrt. munkájával kapta vissza régi fényét. Az eseményen Lázár János építési és közlekedési miniszter a Modern Városok Programhoz illő, új kormányzati együttműködésről is beszélt több vidéki várossal, illetve egy jelentős dél-magyarországi infrastrukturális fejlesztési csomagot is bejelentett.

Hirdetés

Szimbolikus projekt ért célba Kecskeméten, hivatalosan is átadták a város önkormányzatának otthont adó díszes műemléki épületet, melynek felújítását a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) végezte el.

Mint arról korábban részletes cikkben számoltunk be, a kivitelező munkatársait megszólaltatva, a rekonstrukció 2019 márciusa és 2022 decembere között közel 12 ezer négyzetméternyi területen valósult meg. 6520 négyzetméteren tetőfelújítást végeztek, a homlokzatrekonstrukció pedig összesen 5940 négyzetmétert érintett. Szintén a homlokzat munkálataihoz összesen 1157 darab műkőelem helyreállítása történt meg, illetve gyártották le az elemeket újra, valamint mintegy 500 darab fanyílászárót is rekonstruálnak.

 

 

A számos más dekoratív elem mellett Zsolnay-díszeiről és történelmi alakokat formáló reliefjeiről is ismert épületet eredetileg Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1893-97 között építették fel.

De a teljes mértékben megújult önkormányzati, kulturális és turisztikai szempontból is fontos épületben modernizáció és átfogó belső munkálatok is zajlottak, melyekről itt olvashatnak bővebben.

 

 

Az építkezés során mindemellett a HÉP munkatársai külön figyelmet fordítottak arra, hogy szakaszosan dolgozzanak, így a Városházát végig használni tudják a kecskeméti önkormázat és városvezetés munkatársai.

Június 8-án, mint azt a hiros.hu is megírta, ünnepélyesen is átadták Kecskemét talán legfontosabb épületét.

 

A Kárpát-medence szecessziós ikonja

„Ez a ház az ország, a Kárpát-medence legszebb szecessziós ikonja lett” – mondta el a megyeszékhely polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia avatóbeszédje elején. Hozzátette: egy évszázados álom vált valóra.

A városvezetősikeres kivitelezésről kifejtette: „Mester és lakó toleranciára és megértésre nevelte egymást. Kellett, hiszen mintegy 100 különböző vállalkozás, csúcsidőben 150 munkás tevékenykedett egyszerre, óriási terhet és felelősséget róva az építésvezetőkre is.”

Végül hozzátette:

Itt vagyunk, megérkeztünk, épségben, egészségben és azzal a büszke érzéssel, hogy a város történelmét sikerült úgy tovább írnunk, ahogyan azt eleink megálmodták és ránk hagyományozták. Kecskemét megérkezett oda, ahol mindig is a helye volt.”

 

Infrastrukturális fejlesztésekkel erősítik a kapcsolatot Kecskemét és Délkelet-Európa között

Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédében azt hangsúlyozta: „A kecskeméti Városháza a magyar gyarapodás szimbóluma, Kecskemét városa pedig a Kárpát-medencei magyarság számára a gyarapodás városa.” 

A tárcavezető gratulált mind az építőnek, mind pedig az építtetőnek is az elvégzett munkához.

Lázár János arról is beszélt, hogy vasútfejlesztést, autópályaépítést és a déli határátlépési pontok újjáépítését is magába foglaló régiós gazdaságfejlesztési programot hirdet a kormány, mellyel Kecskemét és Bács megye attól délre fekvő részeit is össze kívánják kapcsolni Szerbiával, a Balkánnal, illetve Dél-Európával.

"Azt tervezzük, hogy a következő időszakban Kecskemétet nemcsak a vidék, hanem Magyarország egyik fontos központjává tesszük"

- emelte ki.

 

 

Felsorolta:

  • ez az M8-as autópálya megépítését jelenti Dunaújváros és Kecskemét között,
  • illetve egy új, nagyszabású vasúti pálya kialakítását Győr-Székesfehérvár-Dunaújváros és Kecskemét között,
  • illetve a déli határátlépési pontok teljes rekonstrukcióját is,
  • valamint Baranya és Bács-Kiskun összeköttetésének fejlesztését.

„Ha valaki meg akarja válaszolni azt a kérdést, hogy mi a nemzeti építészet, mi a célja a nemzeti építészetnek vagy mi a polgári jóízlés, akkor egyszerűen mondhatom neki: nézze meg a kecskeméti Városházát!”

– tette hozzá.

 

Új együttműködésekre készülnek a Modern Városok Program szellemében

Emlékeztetett: 2010 óta mind az állam mintegy 300 milliárd forinttal támogatta Kecskemét fejlődését, számos területen a város újjáépítéséről a gyáripar meghonosításáig.

 

 

Ehhez társult 2016-ban az a megállapodás, amely mintegy 100 milliárd forinttal támogatta Kecskemét törekvéseit a Modern Városok Program keretében” - tette hozzá a tárcavezető, majd kifejtette: a megváltozott gazdasági körülmények közepette a program lezárása után most egy új fejezet megnyitására lesz szükség. Ennek keretében a magyar kormány új szövetséget ajánl több vidéki nagyvárosnak, köztük Kecskemétnek is – fejtette ki.

Beszédének a Modern Városok Programot követő, célirányosabb, stratégia célű támogatással kapcsolatos szövetségről szóló részében felsorolta Kecskemét mellett Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Veszprém, Székesfehérvár, Győr, valamint Szeged, Békéscsaba és Szabadka városát is.

MegyeKecskemétModern Városok ProgramműemlékfelújításHorváth Építőmester Zrt.Építési és Közlekedési Minisztérium