2024.04.29, Hétfő
Lézervágó és rozsdapor - indusztriális alkotásokból nyílik kiállítás Kecskeméten
Fotók: KÉSZ Csoport

Lézervágó és rozsdapor - indusztriális alkotásokból nyílik kiállítás Kecskeméten

magyarepitok.hu

2023.06.25. 10:00

Grillsütőként is funkcionáló robotszobrok és acéllemezekből formázott emberi fej: többek között ilyen egyedi alkotások láthatóak a K-ARTS Művészeti Alapítvány június 23-án Kecskeméten megnyíló kiállításán.

Hirdetés

Különleges, építőipari anyagok felhasználásával létrejött alkotásokból nyílik képzőművészeti kiállítás Kecskeméten június 23-án - írja sajtóközleményében a K-ARTS Művészeti Alapítvány. A hazai építőipar meghatározó szereplőjeként ismert KÉSZ Csoport által életre hívott alapítvány tárlatán olyan látványos fémszobrokat, grafikákat, fotókat, installációkat nézhetnek meg a látogatók, amelyek például acél, illetve hulladékfémelemek újraértelmezésével készültek. A kiállított tárgyakat ráadásul ipari eszközökkel hozták létre a művészek, így például lézervágóval, plazmavágóval vagy éppen 3D-nyomtatóval készültek.

 

 

A tárlaton a magyar alkotók mellett finn, norvég, japán és német művészek is részt vesznek, és több mint hetven új alkotást nézhetnek meg az érdeklődők, a kiállítás koncepciója pedig az „ETHOS – PATHOS - LOGOS” lesz.

A kiállításon szereplő alkotások a Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion (KASZ+) nemzetközi alkotótáborban készültek. A tábort idén 20. alkalommal rendezte meg a KÉSZ Csoport által létrehozott K-ARTS Művészeti Alapítvány.

 

Rozsdapor lenvásznon, acéloszlopokból készült tükör

Az alkotótáborban minden évben fiatal tehetségek és már elismert művészek is részt vesznek. A különlegessége, hogy üzemi technológiák állnak rendelkezésre, ipari környezet ad különleges hátteret az alkotáshoz. A művészek számára szokatlan lehet ez a közeg, ráadásul a műszaki eszközpark ritka lehetőségeket nyújt az innovatív, egyedi műtárgyak formázására.

 

 

„A kiállító művészek közül a japán Fukui Yusuke festőművész például a vásznon kísérleteket hajt végre, rozsdaport, acélszemcséket ragaszt a lenvászonba, emiatt az szinte kilép a térbe. Markus Kåhre finn szobrászművész olyan felpolírozott rozsdamentes acéloszlopokkal készült, amelyek szó szerint tükröt tartanak elénk. De igazán különleges Anne-Karin Furunes norvég képzőművész alkotása is, akinek az 1900-as évek elején női elítéltekről készült múzeumi fotók adtak inspirációt, egyikük arcképét felnagyította, pixelizálta és lézerrel vágta bele az acéllemezbe. A kecskeméti Király Gábor pedig plazmavágóval, és lángvágóval szabott acéllemez darabokból emberi fejeket formál, de lesznek grillsütőként is működő, robotokat formáló szobrok”

– mondta Árvai István, a K-ARTS Művészeti Alapítvány vezetője.

A K-ARTS Művészeti Alapítvány célja a hazai kortárs – acél és egyéb indusztriális alapanyagokkal dolgozó - képzőművészet népszerűsítése, az indusztriális képző- és iparművészeti tevékenységek, valamint az alkalmazott design alkotóinak segítése. Az alapítvány jelenleg több mint 500 műalkotást – fémszobrokat, installációkat, grafikákat, fotókat és festményeket – gondoz, amelyeket az elmúlt 20 évben több mint 50 kiállításokon, rendezvényeken mutatott be a közönségnek.

 

 

Lézervágóval és 3D-nyomtatóval készülnek az alkotások

Az alapítvány 2004 nyarán hat képzőművész részvételével nyitotta meg az első kecskeméti acélszobrászati alkotótábort a KÉSZ Csoport ipartelepén. Akkor a különböző típusú vasanyagok (lemezek, idomok, csövek, drótok) formázását elsajátító alkotók lángvágással, sarokcsiszolóval, hegesztőgépekkel alakították műveiket. „Klasszikus” acélszobrok születtek, ahol a rozsdának a festésnek, vagy éppen a horganyzásnak is fontos szerep jutott.

Az elmúlt húsz év alatt az indusztriális alkotótelep sokat változott. Újabb acélanyagok, mint például a rozsdamentes acél, vagy más fémek (alumínium, réz) és az úgynevezett kompozit anyagok lettek a műtárgyak alapjai. Emellett plazma- és lézervágó berendezések, 3D-nyomtatók segítik a művészeket. Az is előfordul, hogy mérnökök CAD-szoftverekkel tervezik meg a műveket három dimenzióban, képezik le a különböző alkatrészeket, készítik a szabástervet a gyártóműnek.

 

 

„A KASZ 20 év alatt igazi innovatív alkotóműhellyé vált, ahol a fiatal tehetségek mellett tapasztalt hazai és külföldi alkotók tág keretek közt valósíthatják meg a formai elképzeléseiket. Adott az átjárás a különböző művészeti ágak között is, hiszen nem csak szobrászok, de grafikusok, festőművészek, fotósok is megfordultak már az ipartelepen”

– tette hozzá Árvai István.

 

A kiállítás 2023. június 23-tól július 31-ig tekinthető meg ingyenesen, naponta 8.00–17.00 óra között.

Helyszín: Kecskemét, Izsáki út 8/D, IQ Kecskemét irodaház mélygarázsa és az előtte található szoborpark.

A KASZ+ 2023 nemzetközi csapata:

  • Anne-Karin Furunes képzőművész (Norvégia)
  • Kalle Eriksson képzőművész (Norvégia)
  • Kozári Hilda képzőművész (Finnország)
  • Markus Kåhre szobrászművész (Finnország)
  • Majoros Gyula képzőművész
  • Lilla von Puttkamer festőművész (Németország)
  • Szabó Ottó Robotto szobrászművész (Svájc)
  • Fukui Yusuke festőművész (Japán)
  • Király Gábor képzőművész

 

A K-ARTS Művészeti Alapítványról

A KÉSZ Csoport több évtizede elkötelezetten támogatja a kultúrát és a képzőművészeteket. 2017-ben életre hívta a K-ARTS Művészeti Alapítványt, amelynek küldetése a hazai kortárs – acél és egyéb indusztriális alapanyagokkal dolgozó – képzőművészet népszerűsítése Magyarországon és külföldön egyaránt.  A szervezet feladatai közé tartozik az indusztriális képző- és iparművészeti tevékenységek, valamint az alkalmazott design alkotóinak segítése. Az alapítvány napjainkra jelentős kortárs képzőművészeti, iparművészeti gyűjteményt hozott létre. Jelenleg több mint 500 műalkotást gondoz és tudhat magáénak, amelyeket kiállításokon, rendezvényeken mutat be a közönségnek. Ez a folyamatosan fejlődő kortárs gyűjtemény elsődlegesen fémszobrokból, installációkból, valamint grafikákból, fotókból és festményekből áll. Az alkotók között nem csak neves magyar művészeket találni, hanem tapasztalt külföldi szobrászművészeket egyaránt. Eddig több mint ötven kiállításon mutathatták be a festményekből, grafikákból, fotókból, acélszobrokból és egyéb műalkotásokból álló K-ARTS Művészeti Gyűjteményt.

 

 

Galéria

MegyeKecskemétKÉSZ CsoportCSR