2023.09.23, Szombat
Új csapadékvíz elvezető rendszerrel újult meg Tataháza környezetvédelmi infrastruktúrája
Fotók: Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata

Új csapadékvíz elvezető rendszerrel újult meg Tataháza környezetvédelmi infrastruktúrája

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata

2023.05.31. 12:12

Tataháza környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztést hajtott végre 160 millió forint értékben európai uniós támogatásból. A projekt célja egy olyan csapadékvíz elvezető rendszer kialakítása volt, amely megelőzi az árvizeket és alkalmazkodik az éghajlatváltozáshoz. A fejlesztés részeként egy 5.000 négyzetméteres tározó tó is épült a településen.

Hirdetés

Tataháza Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-2.1.3-16 TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK felhívásra „Csapadékvíz elvezetés Tataházán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00041).

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 160 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott,  fő célja pedig, hogy javítsa a település környezeti állapotát.

- derült ki a Tataháza Községi Önkormányzatának lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásából.

 

 

Kifejtették: a fejlesztés átfogó célja egy olyan belterületi csapadékvíz elvezetésű rendszer kialakítása volt, mely az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodáshoz és a kockázatok megelőzéséhez is hozzájárul.

A település csapadékcsatornázása úgy került kialakításra, hogy belterületéről a csapadékvíz összefüggő vízfelület kialakulása nélkül tudjon összegyűlni. A település területéről nyílt burkolt árkok segítségével jutnak el a csapadékvizek kizárólag felszíni befogadóba. A nyíltfelszínű árkok esetében a kapubejáróknál áteresz építése valósult meg azért, hogy ezek ne akadályozzák az árkok zavartalan vízszállítását.

A projekt keretében 4092,2 méter csatorna kiépítése valósult meg, valamint egy 5.000 m2 területű tározó tó is kialakításra került, amely az elvezetett csapadékvíz tározása alkalmas.

 

 

MegyeTataházaBács-Kiskun Vármegye ÖnkormányzataBács-Kiskun Megyei Önkormányzatterület- és településfejlesztési operatív programinfrastrukturális fejlesztés