2024.03.29, Péntek
A szentkirályi elkerülő és az M44-es szentkirályi szakasza is ütemterv szerint halad

A szentkirályi elkerülő és az M44-es szentkirályi szakasza is ütemterv szerint halad

magyarepitok.hu

2023.05.16. 11:30

A Közgép kivitelezésében épülő 4,6 kilométeres négysávos szakaszon elkészült a beton burkolatalap; az M44-eshez kapcsolódva megújuló 4622-es és 4623-as utakon pedig már a kopóréteg aszfaltozása zajlik.

Hirdetés

Az ütemterv szerint idén szinte teljes egészében elkészül az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek-Szentkirály szakaszával a kivitelező Közgép Zrt. – értesült a magyarepitok.hu. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában a 4,6 kilométeres szakasz mellett többek közt egy különszintű csomópont is épül a 4623-as jelű Szentkirály-Tiszakécske útnál, ahol egy komplex pihenőt is kialakítanak. Mindezeken túl a szakaszhoz kapcsolódva számos további projektelemet valósítanak meg Szentkirály és Kecskemét térségében, négyszámjegyű utakat is fejlesztve, illetve új nyomvonalú kétsávos utat is építve. 


Már az árkok takarítása is zajlik

Lapunk értesülése szerint az M44-es gyorsforgalmi út szóban forgó szakaszán a beton burkolatalap, illetve a komplex pihenő burkolatalapja is elkészült. Jelenleg a főpályán a rézsűk humuszolása, az árkok takarítása, az üzemi hírközlési kábel védőcsövének építése, valamint a leendő vadvédelmi kerítés nyomvonalának rendezése zajlik.

Az M44-es ezen szakaszának a műszaki átadását 2024 tavaszára tervezik, ezért a cél az, hogy idén szinte teljes egészében elvégezzék a munkákat, ugyanis a téli munkavégzés lehetősége a befejező munkáknál (forgalomtechnika, füvesítés) bizonytalan.


Számos további részprojektet kell még elvégezni

Ahogy azt korábban többször is jeleztük, az M44-es szóban forgó szakaszához kapcsolódva számos további projektelemet valósít meg a Közgép, amelyek elsősorban a közeljövőben kiépülő M44-esről érkező megnövekedett forgalom megfelelő elvezetését biztosítják majd Kecskemét irányába:

  • új nyomvonalon épül ki Szentkirály 2,9 kilométeres elkerülő útja, amely a Tiszakécske felöli végén egy osztályozós, balra sávos csomópontot kap, míg a másik végén egy ötágú körforgalom épül közvilágítással;

  • a leendő M44-es és Szentkirály közötti 4,1 km-es szakaszon megtörténik a 4623-as Tiszakécske-Szentkirály út felújítása egészen a fent szóban forgó elkerülő út kezdőpontjáig;
  • Szentkirály után a 4622-es jelű utat megerősítik 8,5 kilométeren egészen a 4622-es végpontjáig, ahol a régi 44-esbe torkollik a Fekete Gólya Étteremnél;
  • a 4622-es és a 44-es csomópontját kétsávos körforgalommá fejlesztik;
  • a 44-es főutat is felújítják 3,8 kilométeren Kecskemét külterületén: a Fekete Gólya Étteremtől egészen a 445-ös elkerülő útig, vagyis a repülős körforgalomig;
  • a repülős körforgalom kapacitását kibővítik úgy, hogy a 44.sz. főútról plusz sávval (ún. Bypass ág) a Kecskemét felé vezető célforgalmat vezetik el a Békéscsabai út irányába;
  • mindezeken túl a kerékpáros forgalom is fejlődik, miután a 4622-es és a 4623-as érintett szakaszai mentén is kerékpárutak épülnek.


A 4622-es és a 4623-as is előrehaladott állapotban

A magyarepitok.hu úgy értesült, hogy a fenti projektelemek közül immár a 4622-es és a 4623-as úton is a kopóréteg aszfaltozása zajlik, az elkészült és leaszfaltozott kerékpárút mellett. A kiváltott közművek után a kerékpárúton a humuszolás és a szórt burkolatépítés zajlik. A 4622-esen és 4623-ason a csatlakozó utak és a bejárók aszfaltozása is zajlik a fentiekkel párhuzamosan.

Mindezeken túl Szentkirályon folyamatban van az Ifjúsági telepnél kiépülő csomópont építése, valamint az út szélesítése. Itt jelenleg a beton burkolatalap, valamint a vízelvezető árok építését végzik.


Itt tart a Fekete Gólya étterem körforgalma

A 44-es főút és a 4622-es út csomópontjában épülő körforgalomnál (a Fekete Gólya étteremnél) a meglévő burkolaton kívül eső területeken a töltésépítés elkészült, akárcsak a terelőút, így már utóbbin jár a forgalom. A töltésen a körforgalom szegélyeinek építése zajlik, párhuzamosan a vízépítési csatorna fektetésével.

A lapunkhoz eljuttatott beszámoló arra is kitért, hogy a nyári szünetben többek között a forgalomkorlátozással érintett szakaszokon lesz munkavégzés: ekkor végzik el a 44-es főút csatlakozásának építését a repülős körforgalomnál, a csatlakozások rákötésével. Ezen szakaszok aszfaltozásai jelzőőrrel, hétvégi napokon történnek majd az utazóközönség előzetes tájékoztatása mellett.

Galéria

MegyeKecskemétszentkirályLakitelekKözgépgyorsforgalmi utakM44-esDuna Aszfalt Zrt.Építési és Közlekedési Minisztérium