2024.04.24, Szerda
Összesítették a 20. Országos Sasleltár eredményeit
Illusztráció: Pixabay

Összesítették a 20. Országos Sasleltár eredményeit

Kiskunsági Nemzeti Park

2023.03.10. 09:17

A Kiskunsági Nemzeti Park területén több mint 100 rétisast, és több mint 50 parlagi sast figyeltek meg a felmérők.

Hirdetés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve idén januárban 20. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlását. Az adatokat a napokban összesítették - olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) - hírei között.

A nemzeti park működési területén is több természetvédelmi őr és helyi civil önkéntesek is végeztek számolásokat, felosztva egymás között a fontosabb, sasok által kedvelt telelőhelyeket, ahol legnagyobb számban gyülekeznek a nálunk telelő madarak. Ez elsősorban pusztai és vizes élőhelyeket jelent, ahol a főként a vízimadarak miatti táplálékbőség következtében jelentősebb számban koncentrálódnak e nagy testű ragadozó madaraink.

A park területén több mint 100 rétisast, és több mint 50 parlagi sast figyeltek meg a felmérők.  A gyakori fajok mellett ritkaságokkal is találkoztak, például a Tömörkény melletti Csaj-tavon egy fekete sas is távcső elé került. Ebből a tőlünk ÉK-re költő, csökkenő világállományú fajból mindössze 11 egyedet láttak az országban. Ez a kistestű sas kötődik a jó táplálék-ellátottságú vizes élőhelyekhez, talán ezért is választotta ez a példány az Igazgatóságunk kezelésében levő tömörkényi Csaj-tó halastórendszert telelőhelyéül.

A leggyakoribb ragadozómadár, mint minden vármegyében, a KNPI területén is az egerészölyv lett. Országos szinten 6367-et észleltek, növekszik a hazai populációja. Ugyanezek a tapasztalatok a vörös vércse esetében is, melynek a telelő állománya is növekszik. Ebből a fajból 1378-at rögzítettek a felmérésen.

A teljes hír a nemzeti park oldalán olvasható.

 

MegyeKiskunsági Nemzeti Parkrétisas