2024.04.20, Szombat
Küzdelem az illatos csengettyűvirág fennmaradásáért a Kiskunságban
Fotó: Aradi Eszter

Küzdelem az illatos csengettyűvirág fennmaradásáért a Kiskunságban

Kiskunsági Nemzeti Park

2023.02.14. 09:29

A fokozottan védett illatos csengettyűvirág hazai állománya körülbelül 250 tőre tehető. Megőrzése érdekében több éve mesterséges szaporítási kísérletek indultak, a visszatelepítésekben, utógondozásokban és monitorozásban a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei is aktívan részt vesznek.

Hirdetés

Az illatos csengettyűvirág fokozottan védett növényfajunk, amely az utóbbi ötven évben egykori hazai lelőhelyeinek nagy részéről eltűnt. A faj egyedszáma egész Európában drasztikusan csökkent, csaknem minden országban Vörös Könyves, kritikusan veszélyeztetett fajként tartják számon.

Európai ritkaságának okán bekerült a közösségi jelentőségű növényfajok közé. Magyarországnak a faj Kárpát-medencei állományainak megőrzésében kiemelt szerepe van, ezért fajmegőrzési terv készült megóvása érdekében, amely tartalmazza a fajra vonatkozó információkat, a javasolt intézkedések, kezelések megalapozásához szükséges ismereteket, az illatos csengettyűvirággal kapcsolatos kutatásokat, az élőhelyeit veszélyeztető tényezőket és az ezek elhárítására szolgáló természetvédelmi kezelések, intézkedések leírását.

Dr. Kovács Éva monitorozó szakreferens írása a legutóbbi Két víz köze kiadványban olvasható el. 

 

MegyeKiskunsági Nemzeti Park