2024.03.29, Péntek
Kiemelkedő természetvédelmi fejlesztésekkel gazdagodtak a nemzeti parkok

Kiemelkedő természetvédelmi fejlesztésekkel gazdagodtak a nemzeti parkok

magyarepitok.hu

2023.01.05. 07:57

A több mint száz projektnek köszönhetően mintegy 180 ezer hektárnyi természeti terület állapota javult az elmúlt években.

Hirdetés

A természetjárók örömére számos fejlesztés valósult meg az elmúlt évben a nemzeti parkokban. Az Agrárminisztérium közleménye szerint eddig példátlan mértékben valósultak meg természetvédelmi célú újítások: több mint 41 milliárd forintot fordítottak erre a célra a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

A források nagy része az élőhelyek helyreállítását célozta, az utóbbi években megvalósult és jelenleg záruló több mint 100 projektnek köszönhetően mintegy 180 ezer hektár területen javul a természeti területek állapota, a természetvédelmi kezelés és a természeti értékek megőrzésének feltétele.

Ezekről lapunk is folyamatosan beszámolt, melyekből most felidézünk néhányat.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) beruházásában, a Horváth Építőmester Zrt. kivitelezésében Tarnaszentmiklóson elkészült az új központi állattartó telep és gazdálkodási központ, ahol modern körülmények között telelhetnek a nemzeti park szarvasmarha gulyái.

 

 

A Dávodi Földvári-tó és a karapancsai erdei tavak rehabilitációja a Szabadics Zrt. munkájával újult meg. A kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi területet több mint 300 millió forintos támogatásából fejlesztette a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

 

 

A Földvári-tó kiemelkedő természeti értéknek számít a hatalmas kiterjedésű mezőgazdasági területen. Madarak, hüllők és kétéltűek életfeltételeinek biztosítása, valamint élőhelyeiknek hosszú távú megtartása érdekében volt szükség a vízutánpótlás lehetőségének javítására.

A tiszakécskei Holt-Tisza nagyszabású rehabilitációját pedig még 2021 őszén fejezte be a Duna Aszfalt Zrt. A város térségében a Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron élesztették újjá a Holt-Tisza három holtágának élővilágát. A korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek így visszanyerhetik vitalitásukat, és számos védett fajnak, illetve egy összetett ökoszisztémának adhatnak otthont.

 

 

Az Agrárminisztérium közleménye szerint számos nemzeti park területén fejlődött a természetvédelmibemutató-hálózat, illetve korszerűbbé vált a természetvédelmi őrszolgálat is.

2022-től egyebek már látogatható a Bükki Csillagdába, a Csárda Természetvédelmi Központba, illetve a Vízi Vándor Természetvédelmi, a Berek Világa és a Pál-völgyi Látogatóközpontba is. Ezen fejlesztések hatására a nemzeti parkok éves látogatószáma vonatkozásában rendkívüli növekedés volt tapasztalható.

MegyeKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)Horváth Építőmester Zrt.Duna Aszfalt Zrt.Szabadics Zrt.