2024.04.18, Csütörtök
Fontos előrelépés a Bács-Kiskun és Pest megyét összekötő főút projektjében
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Fontos előrelépés a Bács-Kiskun és Pest megyét összekötő főút projektjében

magyarepitok.hu

2022.12.18. 08:01

A Colas munkájával megvalósuló fejlesztésben egyrészt bővül, másrészt megújul a két alföldi várost összekötő 441-es.

Hirdetés

Az új pályaszerkezet kötőréteg szintig elkészült a 441-es főúton a Nagykőrös és a leendő M44-es csomópont között – olvasható a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményében.


Folyamatos az egyeztetés a 441-es és az M44-es projektje között

A Colas Út Zrt. kivitelezésében két részletben újul meg a főút Kecskemét és Nagykőrös között:

  • egyrészt négysávosítják Kecskemét Katonatelep nevű külső területén mintegy 2,79 kilométernyi szakaszon: a 445-ös északi elkerülőtől a Katonatelep Mathiász Általános Iskoláig;
  • másrészt az északi elkerülő út és a nagykőrösi Téglagyári utca közötti szakaszán kap szélesítést és burkolatmegerősítést, több mint 7 kilométer hosszan.

A 441-es beruházását jelentősen befolyásolja a projekt közvetlen az M44-es gyorsforgalmi út Hódút Kft. által épülő Szentkirály-Kecskemét szakasza. Ahogy az korábbi cikkünkből kiderült, folyamatos egyeztetés szükséges, hogy egymás munkáit, beszállításait ne akadályozzák, illetve a készülő projektelemek minden része találkozzon egymással.


Két új körforgalmat kap Nagykőrös

A fent leírtak mellett további hozadéka a beruházásnak, hogy a szakasz északi, nagykőrösi végpontján a Téglagyári út csomópontjánál új körforgalom születik, ugyanakkor a nagykőrösi Ady Endre utcai csomópontban is új körforgalmat kap a 441-es.

Számos más fejlesztés mellett új kerékpárút is készül: ugyan kerékpárút eddig is volt ezen a szakaszon, ám a szélesedő út el fogja foglalni a kerékpárút mostani sávját, ezért ennek újjáépítése szükséges.


A téli leállás alatt lámpa nélkül haladhat a forgalom

A NIF mostani közleményéből az is kiderül, hogy a tervezett közművek kiváltása megtörtént (ivóvíz, szennyvíz, gázvezeték és az elektromos munkák részben), a burkolat helyreállítások is elkészültek.

A téli időszakban ideiglenes forgalmirend-változást vezetnek be az útépítési munkavégzés szüneteltetésével, így december második felétől 2023. március közepéig jelzőlámpa nélkül haladhat a forgalom a Téglagyári úti körforgalomtól az M44-es csomóponti szakaszig. A Penny áruház és a temető továbbra is az áruház parkolóján keresztül közelíthető meg.

Szintén a téli időszakra érvényes, hogy

a Téglagyári útról a 441. sz. főútra csak jobbra lehet majd kihajtani Kecskemét irányába, Nagykőrös irányába történő kikihajtásra nem lesz lehetőségük az autósoknak.

MegyeKecskemétnagykőrösColasHódút Kft.útfelújításDuna Aszfalt Zrt.441-es főút