2024.04.20, Szombat
Bács-Kiskun megyei kistelepülések szennyvíztisztítása javul, feléhez érkezett a projekt

Bács-Kiskun megyei kistelepülések szennyvíztisztítása javul, feléhez érkezett a projekt

magyarepitok.hu

2022.11.21. 08:00

Szeremlén és Bátmonostoron javul a szennyvízelvezetés- és tisztítás a STRABAG munkájának köszönhetően.

Hirdetés

Bokrétaünnepséget tartottak az Európai Unió támogatásával megvalósuló "Szeremle szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvízelvezetés és- tisztítása” elnevezésű projekt keretében november 16-án.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozásában zajló beruházás Bács-Kiskun megye településeinek szennyvízelvezetését oldja meg. (A teljes projekt Szeremle szennyvízelvezetése és- tisztítása mellett Gyömrő és Csengőd települések szennyvíztelep fejlesztését, illetve csatornahálózat építését is magában foglalja.)

A kivitelezési feladatokat a STRABAG Építőipari Zrt. és a Penta Általános Építőipari Kft. végzi el az SP Szeremle Konzorcium tagjaként. (Korábban Csengőd szennyvíztisztító telep fejlesztéséről számoltunk be.)

Jelen cikkünk Szeremle szennyvízelvezetés és- tisztítására tér ki, amely a STRABAG kivitelezésében készül. A kivitelezésen túl a feladatok közé tartozik az engedélyezési és tervezési feladatok elvégzése is.

Összességében 45 kilométer hosszú csatornahálózat épül ki

A projekt Szeremlén és Bátmonostoron valósul meg, a munkálatok a feléhez érkeztek. Az eseményen felszólalt

  • Zsigó Róbert országgyűlési képviselő,
  • Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat alelnöke,
  • Varga György, Szeremle polgármestere,
  • valamint Bozóki László, a STRABAG Magyarország munkatársa.

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő ismertetése szerint 3,6 milliárd forintos összköltségből valósul meg a szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztés Szeremlén és Bátmonostoron, ez hozzájárul az utóbbi időszak egyik legfontosabb célkitűzéséhez, vagyis a kistelepülések fejlesztéséhez, az életminőség javításához.

A képviselő hozzátette: Szeremlén 5580 folyóméter nyomóvezetéket és 13.950 folyóméter gravitációs vezetéket, Bátmonostoron 6590 folyóméter nyomóvezetéket és 18.800 folyóméter gravitációs vezetéket építenek ki.

Bozóki László, a STRABAG Magyarország nevében ismertette a projekt részleteit. A szakember kifejtette, idén május óta folyik a kivitelezés, a tervek szerint 2023 márciusára-áprilisára befejezik a csatornázást és a szennyvíztisztító építését, jövő év negyedik negyedévében pedig átadják a projektet.

„Összességében 45 kilométer hosszú csatornahálózat fog kiépülni a két település vonatkozásában.”

Ezt követően az építkezés főbb folyamatairól számolt be az automata szennyvízátemelő, a szennyvíztisztító telep és a biológiai műtárgy tekintetében.

Végezetül hozzátette: „Irányított fúrással, 250 méter hosszan sikerült a Duna sodorvonalához elvinni a tisztított szennyvizet.”

Galéria

MegyeszennyvízKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)szeremlebátmonostorcsatornaépítésStrabagPenta Általános Építőipari Kft.szennyvízelvezetés