2024.02.23, Péntek
Meghosszabbította az agrártárca a tanyafejlesztési pályázatot
Illusztráció: pexels.com

Meghosszabbította az agrártárca a tanyafejlesztési pályázatot

MTI

2022.10.29. 12:32

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében - 210 településen 309 falu- és tanyaszolgálat működik.

Hirdetés

Meghosszabbította az Agrárminisztérium a tanyafejlesztési pályázatot 2023 júniusáig a vidékfejlesztési program keretében - közölte a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Bács-Kiskun megyei Zsanán.

Feldman Zsolt a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete fennállásának 25. évfordulóját ünneplő szakmai konferencián elmondta: továbbra is elérhetővé teszik minden tanyán élő ember számára akár az energetikai, akár a többi elemi infrastrukturális fejlesztést szolgáló lehetőséget, ami a gyakorlatban akár 4 millió forint vissza nem térítendő támogatást is jelenthet.

A 2023-ban induló új agrár- és vidékfejlesztési támogatási rendszer tervezésekor a vidéki kistelepülések és tanyás térségek infrastruktúrafejlesztésére, energetikai, turisztikai vagy fejlesztési együttműködéseire 100 milliárdos nagyságrendű forrást állítottak be, ezzel biztosítva, hogy az életszínvonal-emelést, a háttérfejlesztést a következő időszakban is lehessen végezni - hangsúlyozta az államtitkár.

Kiemelte: Magyarországon a tanyás térségek hatalmas területet ölelnek fel, főként az Alföldön, ahol nagyon sok egyedülálló, magányos idős ember él, akik számára a szolgáltatások, a gyógyszer- vagy élelmiszerbeszerzések nagyon gyakran csak a falugondnokok közreműködésével érhetők el.

Feldman Zsolt elmondta: a kormány számára kiemelten fontos, hogy több száz településen a falugondnokok elkötelezett, odaadó munkával segítséget, törődést és nagyon gyakran társaságot is jelentenek az idős embereknek.

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének szervező munkája pedig azért fontos, mert keretet ad, szakmai támogatást nyújt a gondnokságot vállaló embereknek, és ezáltal lényegében hozzájárulnak egy élhetőbb magyar vidék megteremtéséhez - fogalmazott.

Az államtitkár emlékeztetett: az elmúlt években kiemelt figyelmet fordítottak a tanyás térségek fejlesztésére. Nemzeti költségvetésből eddig kilenc alkalommal hirdették meg a tanyafejlesztési programot, amelynek révén több mint 13 milliárd forint értékben tudtak 3400 tanya megújításához hozzájárulni.

Hangsúlyozta: a nemzeti költségvetésen túl, uniós forrásokból pedig mintegy 8 milliárd forintot fordítottak a víz- és a szennyvízhálózat, az áramellátás vagy éppen az energetikai rendszerek korszerűsítésére, ami élhetőbb tanyákat, jobb életszínvonalat jelent az ott élők számára.

Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének ügyvezetője felidézte: szervezetüket 1997. október 31-én 16 tanya- és falugondnok alakította meg Kelebián. A ma már öt megyét átfogó szervezet működési területén - Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében - 210 településen 309 falu- és tanyaszolgálat működik.

Az ügyvezető szerint a falugondnokság hozzájárul a közösség, a helyi társadalom alakításához, fejlesztéséhez, a civil szféra erősítéséhez, illetve az életminőség javításához. Az egyesület 25 éve ezt a munkát generálja, gondozza és segíti - tette hozzá.

Csörszné Zelenák Katalin kiemelte: a falu- és tanyagondnoki szolgálat fenntarthatóságához és bővítéséhez az eszközbeszerzés mellett fontos a munka anyagi és erkölcsi elismerésének növelése, a falugondokok képzési és továbbképzési rendszerének újragondolása, valamint a falugondnoki civil szervezetek működésének biztosítása is.

MegyeBács-Kiskun megyeZsanaAgrárminisztériumtanyafalugondnoktanyafejlesztés