2024.03.19, Kedd
Így búcsúztatták el a hazai építőipar egyik meghatározó szakemberét
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Így búcsúztatták el a hazai építőipar egyik meghatározó szakemberét

magyarepitok.hu

2022.10.02. 10:00

A magyar magasépítő vállalat újabb saját fejlesztésében épülő üzeme, valamint hagyományos őszi grillpartija ezúttal egy különleges eseménnyel is párosult.

Hirdetés

Kiskunhalason a társaság központjában szeptember 30-án tartotta meg a Merkbau Zrt. szokásos őszi dolgozói grillpartiját. Az elmúlt években kialakult hagyományoknak megfelelően a rendezvényt ezúttal is összekötötték egyik saját fejlesztésükkel: a cég beruházásában épülő asztalos és ácsüzem bokrétaünnepségével. Ezen a napon történt meg ugyanakkor a cég három alapító-tulajdonosának egyike, Merényi Jakab búcsúztatása is.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


„Évek óta hagyomány, hogy a nyári hajtás után, közeledve az év vége felé egy jó hangulatú grill partival köszöntjük egymást és az őszt” – mondta el lapunknak az eseményről Torma Szabolcs, a Merkbau marketing és PR-vezetője.

„Sajnos a covid miatt pár éve szüneteltetni kényszerültünk ezt a találkozót, ezért most különösen nagy izgalommal vártuk, hogy a kollégák egy kellemes délutánt tölthessenek együtt.”


A Merkbau által kivitelezett pincészetektől érkezett a különleges válogatás

A társaság több mint három évtizedes történetében végig jelen levő – korábban többek közt Lechner Ödön-díjjal is kitüntetett - Merényi Jakab búcsúztatásáról Torma Szabolcs elmondta, bár a vezető 2017 szeptemberétől nyugdíjas, de a mai napig aktívan részt vett a cég irányításában. 2020-tól a Merkbau Zrt.-vé alakulása óta az Igazgatóság elnöki tisztségét töltötte be, amit mostantól alapító tulajdonos társa, Knáb János vett át. „Merényi Jakab mostantól nagyobb hangsúlyt fektet a családjára, pihenésre, de nem távolodik el a társaságtól, ugyanis a cég Felügyelő Bizottságának (FB) egyik tagja marad” – tette hozzá.

Merényi Jakab


Merényi Jakabot már a pénteki rendezvényt megelőzően köszöntötték: az utolsó igazgatósági ülésen ugyanis az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság tagjaitól kapott egy különleges bor, pálinka és pezsgő válogatást olyan pincészetekből, amiket a Merkbau épített.

„Így került többek közt a válogatásba egy pannonhalmi Infúzió, egy Sauska cuvée, egy Somlóspirit pálinka, egy kárásztelki pezsgő és a TAR borászat egy különleges bora is” – árulta el Torma Szabolcs. „Természetesen helyet kapott szülőfalujának, Nemesnádudvarnak egy bora is.”

Ezt folytatva a pénteken lezajlott dolgozói búcsúztatása alkalmával az alapító-tulajdonos társai, Balanyi László és Knáb János egy 150 oldalas 314 fotóból álló személyre szóló fényképalbumot adtak át Merényi Jakabnak. „A könyv érdekessége, hogy méretében pontosan megegyezik a Merkbau 30. születésnapjára készült interjúkötettel, így kiegészítve egymást, adnak egy visszatekintést az elmúlt 32 évről” – mutatott rá Torma Szabolcs. „A fényképalbum utolsó oldalait a szerkesztők üresen hagyták, ezzel helyet adva a kollégák személyes üzeneteinek, jókívánságainak, amelyeket a grill partin írhattak bele.”


Tervezhetőbbé válik a kivitelezés, csökken a kockázat az új üzem által

A pénteki esemény további részleteire áttérve Torma Szabolcs hangsúlyozta, külön öröm, hogy a dolgozói őszi grill partit már évek óta össze tudják kötni egy saját beruházás átadásával, vagy bokrétaünnepségével. „Így volt ez 2017-ben a betonacélüzemünk, majd 2018-ban az acélszerkezetgyártó-üzemünk átadóján, valamint 2019-ben az új kiskunhalasi center bokrétaavatóján. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy ezt a sort idén is folytatni tudjuk a cég beruházásában épülő bokrétaünnephez asztalos és ácsüzemmel, amely ma ért el a bokrétaünnepig.”

Utóbbi üzemmel kapcsolatban elmondta, a Merkbau Zrt. sok éve működő asztalos műhelye sem méretben, sem technológiában nem alkalmas arra, hogy nagyobb épületasztalos ipari munkákat önállóan el tudjon vállalni a társaság, ez indokolta a fejlesztést.

„Az utóbbi időben egyre gyakrabban sikerült elnyernünk olyan munkákat, ahol az előregyártott tető-, és más asztalosipari szerkezeti elemek komoly súlyt képeznek a projektekben. Az épülő új üzem által kevésbé leszünk kiszolgáltatva beszállítóknak, tervezhetőbb lehet tőle a kivitelezés, és reményeink szerint üzletileg is eredményesebbek lesznek a projektek.”


Az innovatív új üzletáguk egyedi igényeit is kiszolgálja

Hozzátette, az új üzem, és a benne működő modern CNC-géppark komoly üzleti lehetőséget is rejt. „Egyfelől támogatni, biztosítani tudja a Merkwood néven elindított CLT technológiára épülő új faipari üzletágunk (melynek céljairól és működéséről ebben a cikkben számoltunk be – a szerk.) egyedi szakipari igényeit. Másrészt a lakossági kereslet ismeretében fa félkész-, és késztermékek gyártását is lehetővé teszi, melynek értékesítését Kiskunhalason és vonzáskörzetében tervezzük.”

Arra is kitért, hogy a legmagasabb pontját elért épületben immár a szakipari munkák vannak a fókuszban, a műszaki átadást novemberre tervezik.

Galéria

MegyeKiskunhalasüzemépítésMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.