2024.03.29, Péntek
A Közép-Tisza környéken élők jövőjét biztosító nagyszabású projekt ért célba
Árvízvédelmi műtárgy és környezete Fokoró-pusztánál (Fotók: Kötiviép'B)

A Közép-Tisza környéken élők jövőjét biztosító nagyszabású projekt ért célba

magyarepitok.hu, baon.hu

2022.09.04. 10:00

A Magyar Vakond és a Kötiviép’B konzorciuma több jelentős árvízédelmi projektet is elvégzett Tiszapüspöki és Tiszaug között, melyek együtt a változó klímájú világ szélsőséges időjárására is választ adnak.

Hirdetés

Többször is beszámoltunk már arról a 2019 tavasza óta zajló, a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése programban megvalósuló, a Közép-Tisza árvízvédelmét összesen hét alprojektben fejlesztő nagyberuházásról, melyet a Magyar Vakond Kft. és a Kötiviép’B Kft. konzorciuma kivitelezett. Legutóbb júliusban írtunk a Vezseny közelében zajló munkálatok elkészültéről.

 

Tiszaugi műtárgy (A képre kattintva galéria nyíilik.)

Szeptember 2-án délelőtt sajtótájékoztatón tartottak annak alkalmából, hogy

a projektet készre jelentette Sopronyi László, a Kötiviép’B ügyvezető igazgatója Lábdy Jenőnek, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)  főigazgató-helyettesének és Lovas Attilának, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgatójának

- derül ki a Kötivizig sajtótájékoztatójából.

 

Lábdy Jenő, Sopronyi László és Lovas Attila

Az eseményen beszédet mondott Káré Gábor, Tiszaug polgármestere, Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, valamint Kovács Ernő főispán, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetője.

 

 

A Tiszaug és Tiszapüspök közötti vonalon lezajlott beruházás Besenyszögöt, Szolnokot, Tiszajenőt és Vezsenyt is érintette, az árvízbiztonságukhoz is hozzájárulva.

 

Jó kezekben van a vízügyi szakma

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője beszédjében kiemelte: jó kezekben van a vízügyi szakma, amelynek minőségi teljesítményét bizonyítja ez a mű is. Az országgyűlés alelnöke felidézte a drámai 2000-es esztendőt, amikor a Tisza ciánszennyeződését követően az egyik leghatalmasabb áradással kellett szembenézni. Hozzátette: már akkor elhangzott a gondolat, hogy a hullámtér rendezése lehet a nagyobb biztonságot jelentő megoldás a térségben.

 

 

 

A teljes beruházás alprojektjeiből hatot az alábbiakban sorolunk fel, hozzátéve, egy alprojektet külön kitett az árvízvédelmi infrastruktúra további, több kisebb részletben lezajló karbantartása és fejlesztése:

  • árvízvédelmi töltés áthelyezése Tiszapüspökinél (Fokorú-puszta),
  • töltésrendezés a hullámtér lezárására Tószegnél, 
  • a Vezsenyi és Tiszajenői nyári gátak rendezése, 
  • művelési ág váltással járó beavatkozások a hullámtéren, a Vezsenyi-rév és a Tiszaugi-híd környezetében,
  • árapasztó vápa kialakítása a Tiszaugi-híd környezetében,
  • valamint árvízvédelmi töltés áthelyezése a Tiszaugi-híd környezetében.

 


 

A klímaváltozás korában fel kell készülni a szélsőségekre

A beruházás annak fényében is különösen fontos jelentőségű, hogy a klímaváltozás hatásai ebben az évben nyáron jelentős aszályt okoznak, azonban a szélsőségek a másik irányba is átcsaphatnak és az árvízi időszakokban ez nagy veszélyt jelenthet mind emberéletre, mid anyagi szempontból. Erre jó példa a beszédjében Lezsák Sándor által is felidézett 2000 tavaszán lezajlott hatalmas árvíz, mely a most megvalósult projektet magába foglaló VTT tervhez is vezetett.  Egykor az veszély idején a térségben közel 17 ezer védekező mintegy 8 és félmillió homokzsákot használt fel a védekezéshez - erre az új védművekkel már nem lesz szükség.

 

Galéria

MegyeSzolnokárvízvédelemMagyar Vakond Út és Építőipari Kft.TiszapüspökiTiszaugKötiviép'B Kft.