2024.03.29, Péntek
Név nélkül lehet bejelenteni az elhagyott hulladékot a HulladékRadar alkalmazással
Illusztráció: Pixabay

Név nélkül lehet bejelenteni az elhagyott hulladékot a HulladékRadar alkalmazással

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2022.08.27. 10:00

A hulladékról készített fotóhoz automatikusan csatolódik a telefon által rögzített GPS koordináta.

Hirdetés

A lakosság környezettudatossága, igénye az egészséges és tiszta környezetre folyamatosan erősödik. A lakossági bejelentések nagyban segítik a kormányhivatal munkáját. Az elmúlt években a jogellenesen elhagyott hulladékokkal kapcsolatos bejelentések kivétel nélkül megalapozottnak bizonyultak, és valóban jogsértő állapotokat találtak a hivatal kollégái az adott helyszínen - olvasható a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal oldalán. 

Mint írták a kormányhivatal feladata a „Tisztítsuk meg az országot!” projekt keretén belül rá háruló ellenőrzési tevékenység ellátása. Az Technológiai és Ipari Minisztérium által kifejlesztett „HulladékRadar” telefonos applikáció segíti a jogsértések feltárását azzal, hogy az alkalmazáson keresztül bárki könnyen, gyorsan és név nélkül bejelentheti, ha elhagyott hulladékot talál, a hulladékról készített fotó egyidejű feltöltésével, melyhez automatikusan csatolódik a telefon által rögzített GPS koordináta. Az alkalmazás népszerűségét jelzi, hogy lényegében az év minden napjára jut egy bejelentés, melyet a hulladékgazdálkodási hatóság kötelező jelleggel minden esetben kivizsgál, és intézkedik a jogsértő állapot megszüntetéséről.

A felhasználók az alkalmazáson keresztül visszajelzést is kaphatnak bejelentés státuszáról és a megtett intézkedésekről.

MegyeBács-Kiskun Megyei KormányhivatalHulladékRadar