2024.04.23, Kedd
Hamvas rétihéja terepi képzésen vettek részt a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai
Illusztráció: Pixabay

Hamvas rétihéja terepi képzésen vettek részt a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

2022.08.06. 10:00

A nemzeti park igazgatósága 2016 óta célirányos felméréseket végez az ismert, de kevés adattal rendelkező tradicionális költőhelyek alaposabb feltárása érdekében.

Hirdetés

A Parlagi Sas Alapítvány jóvoltából a Kiskunsági Nemzeti Park több munkatársának is lehetősége volt, hogy hamvas rétihéja terepi képzésen vegyen részt Szabadszállás környékén – olvasható a nemzeti park hírei között.

Előadóként Turny Zoltán, az MME hamvas rétihéja fajmegőrzési koordinátora „bemutató” territórium ellenőrzést tartott, ahol terepi tapasztalatokat szerezhettek a hamvas rétihéják fészkelési viselkedésével kapcsolatban, közben pedig részletes információkat kaptak a fajról.

A tapasztalatokat később felhasználva könnyebben lehet majd értelmezni a máshol megfigyelt egyedek viselkedését, így hamarabb fény derülhet arra is, ha egy területen új, eddig nem detektált fészkelés történik.

A fokozottan védett hamvas rétihéja (Circus pygargus) a nyílt, mozaikos élőhelyek, gyepek és szántóterületek ragadozó madara. Országosan mintegy 70 párt ismernek, de valós állományuk ennél magasabb lehet, nagy részük (40-50 pár) a Kiskunságban él.

Felismerve a faj védelmének problémáját és a rejtett életmódból adódó nehézségeket, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2016 óta célirányos felméréseket végez Turny Zoltán bevonásával az ismert, de kevés adattal rendelkező tradicionális költőhelyek alaposabb feltárása érdekében.

Az elmúlt években sok egyéb hasznos megfigyelés mellett egy rendkívül összetett és időigényes feladat eredményeként meghatározták a legjelentősebb költőterületeket, és az ott tapasztalt főbb veszélyeztető tényezőket. Az új előfordulási és fészkelési helyek megtalálásával a faj kiskunsági helyzete lépésről lépésre kezdett kirajzolódni, és a korábban csak sejtett költőhelyek állapotáról fokozatosan tisztult a kép.

Az eredményekből tisztán látszik, hogy a Felső-Kiskunság pusztáin és turjánosaiban, a Kiskunsági és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területének határán koncentrálódik az egyik legerősebb hazai állomány, emiatt a faj védelmében nagy szerep hárul a két érintett igazgatóságra.

További információ a nemzeti park oldalán olvasható.

 

MegyeKiskunsági Nemzeti Parkrétihéja