2024.03.19, Kedd
Meggyűrűztek 167 fehér gólya fiókát
Illusztráció: Pixabay

Meggyűrűztek 167 fehér gólya fiókát

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

2022.06.29. 15:49

Az illetékes nemzetipark-igazgatóságok és az áramszolgáltatók minden évben segítik a munkát az ország több területén.

Hirdetés

Minden évben népszerű program a fehér gólya fiókák látványgyűrűzése, melyet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közösen szerveznek, az MVM Démász Áramhálózati Kft. támogatásával. A látványgyűrűzéseken 1274 érdeklődő látogató vett részt, akik közelről is megismerkedhettek a gólyafiókákkal - olvasható a nemzeti park közleményében.

Az MME „Gólya road-show” elnevezésű programja évek óta sok érdeklődőt vonz. Az illetékes nemzetipark-igazgatóságok és az áramszolgáltatók minden évben segítik a munkát az ország több területén. A fiókák egyedi számmal ellátott azonosító gyűrűt kapnak, egyik lábukra fémgyűrűt, a másikra műanyagból készült ún. színes gyűrűt, amelyen akkora a jelölés, hogy messzebbről is leolvasható távcső segítségével. Így akár itthon, akár vonulás közben vagy a telelőterületen is azonosíthatóak lesznek anélkül, hogy meg kellene fogni a madarat.

A fehér gólya fiókák június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor gyűrűvel megjelölhetők. Ilyenkorra akkorák, hogy a lábuk már nem vastagodik tovább, így nem áll fenn az a veszély, hogy a gyűrű később elszorítaná. Ha egy fészekben mégis túl kicsik lennének a fiókák, akkor őket nem gyűrűzik meg.

A teljes cikk a nemzeti park oldalán olvasható.

MegyeKiskunsági Nemzeti ParkGólya Road Showfehér gólyamadárgyűrűzés