2024.04.26, Péntek
Megfelelő a természetes fürdőhelyek minősége a megyében
Illusztráció, unsplash.com

Megfelelő a természetes fürdőhelyek minősége a megyében

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2022.06.05. 10:00

Bács-Kiskun megye hét természetes kijelölt fürdőhelye közül az eddig vizsgált hatnak megfelelő a vízminősége. A tiszakécskei szabadstrand nyitását 2022. június 15-ére tervezik, ezért a vízminőség megállapításához a mintavételre június 1-jét követően kerül sor.

Hirdetés

A Népegészségügyi Főosztály munkatársai – a szezon megkezdése előtt és a fürdési idény alatt is – fokozottan ellenőrzik a közegészségügyi-járványügyi előírások és egyéb – a fürdőzők és dolgozók egészségének védelme érdekében hozott – intézkedések betartását - olvasható a kormányhivatal honlapján.

A megye hét természetes kijelölt fürdőhelye:

Soltvadkert – Vadkerti-tó
Dunapataj – Szelidi-tó
Kiskunmajsa – Szabadstrand
Baja Kamarás – Duna
Kecskemét – Záportározó
Kunfehértó – Szabadstrand
Tiszakécske – Szabadstrand (a mintavétel június 1-je után várható)

A fürdőhelyek nyitását minden esetben mintavétel előzi meg, mely hat Bács-Kiskun megyében kijelölt természetes fürdővíz esetében megfelelő vízminőséget mutatott, így a szezon nyitásának nem volt akadálya.

A szakemberek akkreditált laboratóriumban elemzik a mintákat, amelyekben szennyező baktériumok jelenlétét vizsgálják. Megyénkben a természetes fürdővizek többségénél egy szezonban általában 4-5 mintavétel történik, attól függően, hogy az üzemeltető által meghatározott fürdési szezon milyen hosszú.

A kifogásolt vagy a nem ellenőrzött vízminőségű, nem kijelölt fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányásos, hasmenéses megbetegedések, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve. A nem kijelölt fürdőhelyeken, különösen a bányatavakon általában a balesetveszély is nagyobb, és nincs a helyszínen vízimentő. Ezért nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni hol találhatók kijelölt fürdőhelyek, és azoknak mi az éves minősítése, legutóbbi vízvizsgálatának eredménye.

A 2022. évi megyei vízvizsgálati eredmények fürdőhelyenként a kormányhivatal honlapján érhetők el.

MegyeBács-Kiskun Megyei Kormányhivatalvízminőségstrandszezonfürdőhely