2024.04.25, Csütörtök
Kezdődik a tiszavirágzás, előrajzás van a Maroson
Illusztráció: Pixabay

Kezdődik a tiszavirágzás, előrajzás van a Maroson

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

2022.06.17. 12:48

A nem mindennapi jelenség az alkonyati órákban zajlik.

Hirdetés

Minden júniusban a három éve a Tisza iszapjában fejlődő tiszaviráglárvák a felszínre jönnek, hogy megkezdjék átalakulásukat és néhány órás násztáncukat, mielőtt befejezik életüket. Az elmúlt napokban a Maroson már előrajzást észleltek, így bármikor beindulhat a kérészek tömeges rajzása a Tiszán is – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park hírei között.

A tájékoztatás szerint június első napjaiban már néhány kósza példány felbukkant a Maroson, melyekre a sirályok is felfigyeltek. Egy erősebb, ezres nagyságrendű előrajzást is lehetett látni Szeged mellett a Maroson június 9-én, bár a rajzási kedv azóta alábbhagyott.

A tiszavirágzás csodálatos jelensége az alkonyati órákban, 18.00 és 21.00 óra között zajlik. Aki szeretne részese lenni ennek a rendkívüli eseménynek, bizony készenlétben kell állnia. Azt is figyelembe kell venni, hogy a kérészek rajzása nem számítható ki pontosan, több mindentől függ. Befolyásolja például a hőmérséklet, a vízállás, a szélviszonyok és a felhősödés is. Azt sem lehet előre megjósolni, milyen mértékű lesz a rajzás. Vannak évek, amikor intenzitása alulmarad a korábban tapasztaltakhoz képest.

 

Mi is az a tiszavirág?

A tiszavirág (Palingenia longicauda) Európa legnagyobb kérésze. 2,5-3,8 cm-es teste a farksertéivel együtt 10-12 cm hosszú is lehet. A nőstényeket könnyen megkülönböztethetjük a hímektől, mivel farksertéik rövidebbek, szárnyaik és testük nagyobb, így gyorsabb repülésre képesek. Tömeges megjelenését és a folyó fölötti násztáncát hívja a népnyelv tiszavirágzásnak.

További részletek a Kinskunsági Nemzeti Park oldalán olvashatók.

 

MegyeKiskunsági Nemzeti Parktiszavirágzáskérész