2024.05.03, Péntek
Folytatódnak a tájfelfedező túrák a Kiskunsági Nemzeti Parkban
Illusztráció: Pixabay

Folytatódnak a tájfelfedező túrák a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

2022.06.18. 10:00

A Petőfi emlékév alkalmából meghirdetett szakvezetéses túrák térítésmentesek, de regisztráció minden esetben szükséges.

Hirdetés

A Petőfi emlékév alkalmából szervezett tematikus túrákon a költő verseit hívják segítségül, hogy a korabeli táj értékeit összevessék a jelenlegi táj változásaival – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park közleményében.

A Duna–Tisza köze sok lényeges vonásában különbözik az Alföld többi részétől. Petőfi Sándor ezt a különbözőséget mutatta fel verseiben szinte túlfűtött szeretettel. S jóllehet a mai táj változatossága igencsak megkopott, értékőrző területeink mégis sejtetni engedik a lírai vallomások hitelességét, ugyanakkor nap, mint nap emlékeztetnek felelősségünkre, amelyet e területek megőrzése ró ránk. A kultúrtájjá formált Kiskunságban ma már üdítő, élményt nyújtó és sok meglepetést tartogató maradványterületek a vadvizes szikesek, a szaggatott felszínű buckavidékek, vagy az a néhány vizes élőhely, amely a vízrendezések előtti táj összetett természetességét villantja elénk. Természeti örökségünk ezen kiemelkedő elemeiért felelősek vagyunk. Ezek az értékek a nemzeti és az egyetemes kultúra részei éppúgy, mint történelmünk, agrár- és gazdaságtörténeti múltunk, néprajzi hagyományaink, összetéveszthetetlen településrendszerünk.

A Petőfi emlékév alkalmából meghirdetett szakvezetéses túrák térítésmentesek, de regisztráció minden esetben szükséges a kiválasztott programnál: www.knp.hu/programok

A túrák időpontjairól és a jelentkezés feltételeiről a nemzeti park oldalán lehet tájékozódni.

MegyeKiskunsági Nemzeti Parkkirándulástúratúrázás