2024.04.18, Csütörtök
Gyártásszimulációs egységekből álló berendezést telepítettek a Jelky iskola tanműhelyébe
Fotó: baja.hu/Bajai TV

Gyártásszimulációs egységekből álló berendezést telepítettek a Jelky iskola tanműhelyébe

baja.hu

2022.05.29. 10:00

A fejlesztés a szakemberek folyamatos, minőségi képzését szolgálja.

Hirdetés

Egy Ipar 4.0 szellemének megfelelő gyártásszimulációs modul egységekből álló berendezést telepítettek a Jelky iskola Szegedi úti tanműhelyébe. A szerkezet 155 millió forint értékű – számol be az eseményről a baja.hu.

A fő pályázó az IKK Zrt., míg a Bajai Szakképzési Centrum (nyolc másik centrummal együtt) konzorciumi partner volt. A május 27-i, ünnepélyes átadáson Virág Tibor kancellár arra hívta fel a figyelmet, hogy világ gyorsabban változik, mint a szakképzés, de igyekeznek lépést tartani. A robotizáció korában fontos a szakemberek folyamatos, minőségi képzése, ezt szolgálják a fejlesztések is.

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a rendszerváltást követően gátolta Bácska gazdasági fejlődését a 2006-ig elhúzódó délszláv polgárháború, majd jött a 2007/2008-as gazdasági válság. 2010-ben indulhattak fejlesztések, és jó hír, hogy az ipari területek szinte megteltek Baján és környékén. Az emberek napi életét befolyásoló szolgáltatások (oktatás, egészségügy, szociális ágazat stb.) színvonala is sokat javult. A fő cél most a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a NIF Zrt.-nél 11 projekt áll előkészítés alatt.

Valterné Pataki Gabriella főigazgató az ipar 4.0 és a szakképzés 4.0 kapcsolódása kapcsán rámutatott a képzés fontosságára. A cél, hogy szakmát szerző fiatalok hagyják el az iskolát. Kiemelte a duális képzés, a digitális oktatás és a rugalmas tanulási utak szerepét. A főiskolával az okleveles technikus képzésről egyeztetnek, illetve pályázat révén szeptemberben elindítanák az építő-, fa- és bútoripari ágazati képzőközpontot.

Katona Gábor projektvezető arról számolt be, hogy az OKJ-s képzésekkel nem volt elégedett a piac. Jó irány az akkreditált vizsgaközpontokat létrehozása, továbbá ágazati képzőközpontokat alakítanak ki a KKV szektor bevonásával.

Gonda János szakoktató 155 milliós gyártásszimulációs berendezés beindításáról tartott ismertetőt, ezután gyakorlati bemutató következett.

MegyeBajaBajai Szakképzési Centrumfejlesztésoktatás