2024.04.25, Csütörtök
Újabb város kap elkerülőt az Alföldön: hamarosan indulhat az építkezés
Illusztráció: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Újabb város kap elkerülőt az Alföldön: hamarosan indulhat az építkezés

magyarepitok.hu

2022.04.20. 09:40

A NIF beruházásában a Soltút mintegy 9 kilométernyi új utat épít.

Hirdetés

Fontos és régen várt fejlesztés rajtol el Bács-Kiskun megyében: Soltvadkert elkerülője megépül. Az uniós közbeszerzési értesítő adatai szerint a Soltút Kft. fogja elvégezni a beruházást a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából, mintegy nettó 15,89 milliárd forint értékben.

A megye közepén fekvő városon jelenleg keresztülhalad az 53-as és az 54-es főút is, egymást tulajdonképpen Soltvadkert belterületén keresztezve. Ez jelentős forgalmi terhelést ró a városra, illetve az áthaladó közúti forgalmat is lassítja.

 

Az út nyomvonala (NIF Zrt/baol.hu)

 

Erre halad majd az új út

A Soltút munkájával elkészülő projektben a két út új közös szakaszon fut majd: ez északról kerüli majd el a várost, mintegy 8,8 km hosszan, 2x1 forgalmi sávos kialakítással.

A nyomvonal az 53-54-es utak meglévő körforgalma után indul kis ívvel és külön szinten keresztezi a Budapest-Kelebia vasútvonalat. A hidat egy körforgalmi csomópont követi, innen kiindulva pedig egy 0,8 km hosszú bekötőút is épül.

Az elkerülő út a csomópontot követően nagysugarú ívvel keleti irányba fordul, keresztezi a Vadkerti tóhoz vezető utat, ahol szintén egy körforgalmi csomópont kerül kialakításra a kerékpárosok számára külön szintű átvezetéssel. Innen az elkerülő út jobb ívvel fordul és eléri a meglévő Kecskemét irányába haladó 54-es főutat, ahol szintén egy körforgalmi csomópontot építenek ki.

Ezután az új út közel 2 km hosszú egyenes szakasszal és egy jobb ívvel közelíti meg az 5405-es Soltvadkert-Kiskunmajsa-Szeged összekötő utat, ahol szintén körforgalmi csomópont kerül kialakításra. A körforgalomból végül a tervezett szakasz egy bal ívvel a meglévő 53-as főúthoz visszaköt egy körforgalmi csomóponttal.

 

A főbb mennyiségek

A projektben tehát átadnak majd többek között

  • 5 darab körforgalmú csomópontot,
  • egy a fent leírt, a Budapest-Kelebia vasútvonal felett átívelő új hidat,
  • a 0,8 km hosszú bekötőutat,
  • valamint egy kerékpáros aluljárót is.

Az út tervezési sebessége 90 km/h haladást tesz majd lehetővé az autók számára.

A beruházást mennyiségekben is összefoglalja a tender: mintegy 423 500 köbméternyi földmű építésével, összesen közel 36 ezer köbméternyi pályaszerkezet kialakításával és 4 350 köbméternyi bontási munkával számolnak.

MegyeSoltvadkertNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.Soltút Kft.elkerülő út