2024.03.19, Kedd
Államilag hitelesített szoftverrel törölhetők véglegesen a tartós adathordozókon tárolt adatok
illusztráció - pixabay

Államilag hitelesített szoftverrel törölhetők véglegesen a tartós adathordozókon tárolt adatok

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2021.12.03. 09:19

Az új megoldás főként akkor tesz jó szolgálatot, ha az eszköztől gazdája megválna, és nem akarja, hogy az új tulajdonos hozzáférjen a rajta tárolt személyes adatokhoz.

Hirdetés

A fogyasztók magánszférájának védelme érdekében új szolgáltatással biztosítja az adathordozókon tárolt információk végleges törlését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az ingyenes, állam által hitelesített, könnyen kezelhető szoftverrel mindenki maga tudja elvégezni az adattörlést tartós adathordozóin – olvasható a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal honlapján.

Az új megoldás főként akkor tesz jó szolgálatot, ha az eszköztől gazdája megválna, és nem akarja, hogy az új tulajdonos hozzáférjen a rajta tárolt személyes adatokhoz, videókhoz, dokumentumokhoz, vagy bármilyen egyéb tartalomhoz.

A szolgáltatást azok a fogyasztók vehetik igénybe, akik november 30-a után új vagy használt laptopot, notebookot, tabletet, PC-t, desktopot, pendrive-ot, érintőképes mobiltelefont, illetve külső vagy belső nem felejtő adattárolót (HDD, SSD, NVME) vásárolnak. Ilyen esetben a vevők a kereskedőtől – a számla, és a jótállási jegy mellett – egy 2x3 centis, lekaparható réteggel eltakart, 6 nagybetűből és számból álló kódot tartalmazó egyedi címkét kapnak. A címke segítségével tetszőleges időben, egy alkalommal végezhető el a végleges adattörlés úgy, hogy az eszközt – akár egy külön számítógépen – tulajdonosa csatlakoztatja a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság honlapján (https://nmhh.hu/) elérhető informatikai programhoz, majd a kód felhasználásával elvégzi a törlést. A műveletet követően a felhasználó a megadott e-mail címére hivatalos értesítést is kap a sikeres törlésről.

A címkéket a kereskedők a vállalkozás telephelye vagy székhelye szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalnál vehetik át. A járási (fővárosi kerületi) hivatalok listája itt érhető el.

Részletes információ a címkékkel kapcsolatos tudnivalókról: https://nmhh.hu/veglegestorles.

MegyeBács-Kiskun Megyei Kormányhivatal