2024.04.19, Péntek
Ingatlanfejlesztési nívódíjat nyert a Kecskemét Campus beruházója
Fotók: Fiabci

Ingatlanfejlesztési nívódíjat nyert a Kecskemét Campus beruházója

magyarepitok.hu

2021.11.25. 15:00

A FIABCI pályázatán nagyon szoros volt a verseny, és a zsűri komoly elemzés után választotta ki a nyerteseket.

Hirdetés

A világ legnagyobb ingatlan szakmai szövetsége az 1951-ben alakult párizsi székhelyű FIABCI Magyar Tagozata idén huszonharmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot – olvasható a szervezet szerdai közleményében.

Az elmúlt időszakban tovább bővült a pályázatot támogatók köre. A Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és az Építészfórum is csatlakozott a támogató szakmai szervezetekhez.

Az ingatlanfejlesztők, kivitelezők, tervezők rendkívüli aktivitást mutattak, és a pályázat történetének legnagyobb létszámú mezőnye indult idén.

 

A támogató szervezetek is adtak különdíjakat

A közlemény szerint a 44 létesítmény nevezése lehetővé tette, hogy 9 funkcionális, valamint az Örökségvédelem és Környezettudatos Építés minőségi kategóriában is díjazhatták a kategória legjobbját, mert volt három, vagy annál több induló ezekben a kategóriákban. 

Korábban azok a fejlesztések, amelyek estében nem volt 3 azonos funkciójú projekt hátrányos helyzetbe kerültek. Idén ezt a problémát úgy sikerült megoldani, hogy ezek a projekteket a vegyes fejlesztések kategóriájába sorolták. 

A kategória győztesek mellett a támogató szervezetek is adtak különdíjakat. A hagyományoknak megfelelően idén is megszületett a pályázók szavazata alapján kiválasztott létesítmény különdíja. A pályázók titkos szavazáson ismét a zsűri által kiválasztott legjobb három projekt egyikét tartották legjobbnak.

A pályaművek között a magánberuházások mellett megtalálhatók a kiemelt állami beruházások és a helyi önkormányzatok által kezdeményezett fejlesztések is.

 

A zsűrinek 10 külföldi tagja is volt

A pályázat kezdete óta Brigitte Jank osztrák és Adriena Litomericka szlovák szakértő támogatta a zsűri munkáját. Idén az online lehetőségeket kihasználva 10 külföldi tagja is volt a bíráló bizottságnak Európából és az Egyesült Államokból. 

A közlemény kitér arra, hogy az idei pályázaton a zsűri ismét nagyon nehéz helyzetben volt, mert a mezőny egészében és ezen belül minden kategóriában nagyon szoros volt a verseny, és komoly elemzés után választották ki a nyerteseket.

Az idei verseny eredményhirdetésével a folyamat nem ér véget, mert a díjazottak jogot nyertek arra, hogy részt vegyenek a Wall Street Journal által támogatott FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi pályázaton.

A magyar pályázat győztesei idén 4 első és 3 második helyezést értek el, és ezzel az első megjelenés óta Európa legjobbjaiként 28 első díjat és 38 második díjat nyertek a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi pályázaton. 

A közleményben a szervezet reményét fejezi ki, hogy az idei pályázat nyertesei folytatják a hagyományokat, és 2022-ben Párizsban a FIABCI Kongresszusa keretében megrendezésre kerülő díjátadó gálán ismét lesz díjazott magyar projekt.

A pályaműveket itt lehet megtekinteni. 


A XXIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredménye


I. DÍJAT NYERT ÉS AZ ÖRÖKSÉGVÉDELEM KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:

a Városliget Zrt. a Komáromi Csillagerőd pályaműért, melyről korábban lapunkban is beszámoltunk. Az erőd fejlesztését az Épkar Zrt., a Fertődi Építő Zrt. és a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. végezte. A projektlebonyolító az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. volt.

 

II. DÍJAT NYERT, A VEGYES FUNKCIÓJÚ LÉTESÍTMÉNY KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA ÉS
A LEGJOBB PROJEKT A PÁLYÁZÓK SZAVAZATA ALAPJÁN:

a Horizon Development a Szervita Square Building, Budapest pályaműért, melynek generálkivitelezője a DVM Group volt, az alapozását a HBM Soletanche Bachy Kft. végezte.


III. DÍJAT NYERT, ÉS AZ IRODAHÁZ KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:

a Finta és Társai  Építész Stúdió Kft. az Agora Budapest pályaműért. Itt többek között a Bayer Construct Zrt. és a KÉSZ Csoport is dolgozott a kivitelezésen.


A LAKÓPARK KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:
a Biggeorge Property Zrt., a Németvölgyi Residence, Budapest pályaműért.

 

A LAKÓÉPÜLET KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:
a Metrodom Építő Kft., a Flatco Apartmanház, Budapest pályaműért.

 

A SZÁLLODA KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:

a Sundell Estate NyRt., a Mystery Hotel, Budapest pályaműért.

 

A KULTURÁLIS KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:

a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft., a Nemzeti Táncszínház, Budapest pályaműért, melynek kivitelezését a ZÁÉV Zrt. végezte


A KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNYEK KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:

a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. és a FÖMTERV Zrt. a Budafoki Kocsiszín, Budapest pályaműért, melynek kivitelezője a Strabag-csoporthoz tartozó STR Kft. volt.


A TÁJÉPÍTÉSZETI KATEGÓRIA I. DÍJÁT ÉS A MAGYAR URBANISZTIKAI TÁRSASÁG KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:
a TSCP Mérnökiroda Kft és a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft., a Millenáris Széllkapu Park Budapest pályaműért, melyet az WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a Garage Kft. konzorciuma kivitelezett.

 

A VEGYES KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:

a Property Market Kft., a BudaPart városnegyed I. és II, ütem, Budapest pályaműért, melynek generálkivitelezésén a Market Zrt. dolgozik. 

 

A KÖRNYEZETTUDATOS ÉPÍTÉS KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat, a Színekkel a kicsik fejlődéséért – az Igazgyöngy Bölcsőde panel épületének újragondolása pályaműért.

 

AZ OKTATÁSI  KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA:
a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt, a Lima Design Kft és a Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft., a Kecskemét Campus Oktatási Épület pályaműért, melynek kivitelezési munkálatait a ZÁÉV Zrt. végezte, a lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatokat pedig a Főber Zrt. és a Friday Creative Kft. konzorciuma látta el.


A KOVÁCS ATTILA EMLÉKDÍJAT KAPTA:

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szent Mihály templom és Sekrestyésház turisztikai célú megújítása és műemléki felújítása pályaműért, melyen a Swietelsky Magyarország Kft. dolgozott.

 

AZ ÉPÍTÉSI VÁLLALKOZÓK ORSZÁGOS SZAKSZÖVETSÉGÉNEK KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:
a Futureal, a Budapest ONE Business Park I. ütem, Budapest pályaműért.

 

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:
a Redwood Real Estate Holding, a Hard Rock Hotel, Budapest pályaműért, ahol szintén a Swietelsky Magyarország Kft. végezte a kivitelezést.

 

A MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK  SZÖVETSÉGÉNEK KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:

a Kapu Váralja Üzemeltető Kft., a  Monastery Boutique Hotel, Budapest pályaműért.

 

A BUDAPESTI ÉPÍTÉSZ KAMARA KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:
a  Városliget Zrt., az A Országos Múzeumi Restaurálási és Restaurálási Központ, Budapest pályaműért, ahol a Strabag Zrt. dolgozott, projektlebonyolítóként pedig az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. vett részt.

 

A MAGYAR ÉPTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:
a Konstruma Mérnökiroda Kft. és az Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft., a Ybl Budai Kreatív Ház, Budapest pályaműért.


A LAKÁSVÁSÁR MÉDIACSOPORT KÜLÖNDÍJÁT KAPTA:
az Atenor Hungary Kft., a Váci Greens E és F épület, Budapest pályaműért.

Galéria

MegyeMarket Építő Zrt.Épkar Zrt.KÉSZ CsoportSwietelsky Magyarország Kft.HBM Kft.Bayer Construct Zrt.DVM groupFiabci