2024.04.20, Szombat
Így vált a Merkbau a szakképző iskola szerves részévé
Fotók: Merkbau Zrt.

Így vált a Merkbau a szakképző iskola szerves részévé

magyarepitok.hu

2021.11.28. 09:30

Saját mentorokkal és mesterekkel támogatja az építőipari cég a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolában zajló színvonalas oktatást.

Hirdetés

Korábbi cikkünkben bemutattuk, a Merkbau Cégcsoport, amely több mint 10 éve foglalkozik az építőipari szakmák népszerűsítésével és oktatásával, hogyan veszi ki részét az utánpótlás nevelésből.

Jelen cikkünk a vállalatcsoport egy konkrét intézménybeli tevékenységét járja körül Knáb Anita HR vezetővel és Poszranya Réka HR csoportvezetővel, akik visszaemlékeztek a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolával zajló együttműködés kezdeteire.

„Az iskolával már a kezdetektől fogva kapcsolatban vagyunk. 10-15 évvel ezelőtt több diák választotta a gimnázium helyett azt, hogy szakmát tanuljon. Azok a diákok, akik szakmai gyakorlatukat külsős helyszínen szerették volna végezni, az iskola kezdeményezésére kerestek fel bennünket, és mi már akkor is szívesen fogadtuk őket.”

 

Aktív jelenlét az iskola életében

A Merkbau szoros kapcsolatot ápol a szakképzési centrummal azáltal, hogy gyakorlati oktatást végeznek. Ennek érdekében állandó kapcsolattartás folyik az iskolai oktatókkal és az osztályfőnökökkel, hiszen fontos szempont számukra, hogy az elméleti képzés összhangban legyen a gyakorlati oktatással.

Az iskolai rendezvényeken minden évben aktív szerepet vállal a cég, így a Szakmák Éjszakáján vagy egyéb pályaorientációt segítő előadásokon, illetve a székhelyükön rendezett nyílt napon szintén találkozhatnak a Merkbau képviselőivel a diákok.

Fotók: Merkbau Zrt.

Mentorok foglalkoznak a diákokkal

A Merkbau Cégcsoport jelenleg hat szakmában tud diákot fogadni:

  • kőműves,
  • ács,
  • asztalos,
  • lakatos,
  • hegesztő
  • és villanyszerelő.

Ezekben a szakmákban olyan mesterek dolgoznak a cég alkalmazásában, akik dedikáltan a diákok oktatásával foglalkoznak. Nekik és természetesen a Merkbau kiterjedt tevékenységének köszönhetően, sok esetben élesben, konkrét kivitelezési helyszínen is ki tudják magukat próbálni a diákok.

A tanulókkal minden esetben szakmailag felkészült mentorok foglalkoznak, hiszen a Merkbau nagy létszámú, saját szakmunkás állománnyal rendelkezik.

„A diákoknak lehetőségük van információkat kérni azoktól a kollégáktól, akik hosszú évek óta a szakmában dolgoznak, hiszen ők még hitelesebben tudják átadni, milyen előnyökkel jár egy szakma kitanulása, mennyire érzik megbecsültnek magukat vállalatunknál.”

Kihívás a diákok elérése és az építőiparba csábításuk

Annál jobb visszacsatolás nem is érkezhet az együttműködésről, mint amikor azok a diákok, akik elköteleződtek a szakma tanulás mellett és a Merkbaut választották gyakorlati oktatásuk helyszínéül, később ugyanennél a cégnél helyezkednek el, mint munkavállalók.

A Merkbau két HR-szakembere azonban egyetértett abban, hogy évről évre egyre nehezebb elérni azt a tanulói létszámot, amit kitűztek célul. Van olyan év, amikor egy-egy szakmára nincs is jelentkező, így esélyük sincs a képzésbe csatlakozni. A nehézséget nem a gyakorlati képzés szervezésében látják, hanem abban, hogy eleve egyre kevesebb gyerek jelentkezik az iskolába is.

„Éppen ezért nem elegendő az, hogy a már szakmát tanuló diákokat ösztönözzük arra, hogy minket válasszanak gyakorlati helyül. Meghatározó építőipari ipari vállalatként felelősségünknek érezzük azt, hogy az építőipari szakmát tanulók számának növelésében is aktív szerepet vállaljunk. A pályaorientációt segítő előadásokon minden alkalommal az építőiparban tevékenykedő kollégákkal együtt vagyunk jelen. A szakmunkás kollégáink és a mentoraink azok, akik valóban hitelt érdemlően át tudják adni a diákok számára a legfontosabb információkat.”

Folyamatos egyeztetések zajlanak a szakképzési centrummal azzal kapcsolatban, hogyan tudja a Merkbau megszólítani az általános iskolás végzős diákokat, és a szakma tanulás felé mozdítani őket.

„Ezt a témát sosem lehet elengedni és mindig igazodnunk kell a kornak megfelelő módszerekhez. Szeretnénk a dél-alföldi régióban további iskolákkal is felvenni a kapcsolatot és ott is nagyobb részt vállalni a gyakornoki oktatásból” – vázolta fel a Merkbau terveit Knáb Anita és Poszranya Réka.

Galéria

MegyeszakképzésMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.