2024.04.24, Szerda
Új épületrésszel bővül a hercegszántói horvát iskola
Látványterv: hercegszantosuli.hu

Új épületrésszel bővül a hercegszántói horvát iskola

MTI

2021.10.10. 09:00

Hercegszántó kis településnek számít ugyan, de a horvát nemzetiségi nyelvoktatásban jelentős szerepet vállal, hiszen százhúsz iskolást és hatvan óvodást nevel és oktat.

Hirdetés

Letették a Hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Kollégium - a magyar kormány támogatásával mintegy 800 millió forintból megépülő - új épületrészének alapkövét csütörtökön.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Bács-Kiskun megyei községben elmondta: horvát nemzetiségi óvodában és iskolában Magyarországon összességében csaknem ezer gyereket tanítanak horvát nyelvre.

Hercegszántó kis településnek számít ugyan, de a horvát nemzetiségi nyelvoktatásban jelentős szerepet vállal, hiszen százhúsz iskolást és hatvan óvodást nevel és oktat. A magyar kormány ezért is döntött úgy, hogy több forrásból is támogatja a nemzetiségi önkormányzat iskolabővítési terveit - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: a magyarországi horvátok továbbra is számíthatnak a magyar kormányra,

"ahogy eddig is, a jövőben is támogatja országszerte a megmaradásukat segítő törekvéseiket"

- fogalmazott.

A projekt tovább erősítette a Magyar- Horvát barátságot

Hangsúlyozta: a magyar kormány továbbra is szorgalmazza, hogy hozzák létre lengyel és bolgár mintára a magyar-horvát barátság napját, hiszen példaértékű, amit már eddig is megtettek az országaikban élő kisebbségekért, a Horvátországban élő magyarokért és a Magyarországon élő horvátokért.

Mladen Andrlic magyarországi horvát nagykövet elmondta: Soltész Miklós államtitkár és a horvát diplomácia jelenléte az eseményen bizonyítja, hogy Magyarország legrégebbi horvát nevelő-oktató munkát végző intézményének bővítése a magyaroknak és a horvátoknak egyaránt fontos.

Hangsúlyozta, a napokban ülésezik a horvát parlament külügyi bizottsága, és bízik abban, hogy

pozitív döntésük nyomán május 1-jén már együtt ünnepelheti a két ország a magyar-horvát barátság napját.


Már 75 éve működik az iskola

Sibalin József, a Hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Kollégium intézményvezetője az alapkőletételen emlékeztetett: az iskola 1946 novemberében, vagyis hetvenöt éve kezdte meg működését az ország első nemzetiségi intézményeként. Néhány év múlva, 1949-ben alapították meg az óvodát, 1978-tól az iskola körzeti feladatokat is ellát.

Az ezredfordulón a nemzetiségi önkormányzatok közül elsőként az Országos Horvát Önkormányzat vette át az intézmény működtetését. Az egyre növekvő tanulólétszámnak köszönhetően megbontották az addig összevontan működő alsó tagozatos osztályokat, felújították a régi iskolaépületet, majd 2011-ben elkészülhetett a kollégiumi és óvodai épület első fázisa.

Kiemelte: ezt a megkezdett munkát folytathatják most a magyar kormány jelentős támogatásának köszönhetően.

Az elkészült épületszárnyban kapnak majd helyet az iskola felső tagozatos diákjai, de kialakítanak ebédlőt és konyhát, irodahelyiségeket, valamint egy közösségi teret is a kollégista diákoknak.

Az ünnepségen Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke horvát nyelven köszöntötte az egybegyűlteket.

MegyeHercegszántó oktatási beruházásalapkőletétel