2024.04.19, Péntek
Több település szennyvízelvezetését korszerűsítik Bács-Kiskun megyében
Illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Több település szennyvízelvezetését korszerűsítik Bács-Kiskun megyében

magyarepitok.hu, TED

2021.10.05. 07:30

Bács-Kiskun és Pest megyei települések szennyvízkezelését fejlesztik a STRABAG és a Penta munkájával.

Hirdetés

Az uniós közbeszerzési közlönyben hétfőn megjelent információk szerint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozásában két projektben fejlesztik Bács-Kiskun és Pest megye településeinek szennyvízelvezetését. A kivitelezési feladatokat a STRABAG Építőipari Zrt. és a Penta Általános Építőipari Kft. végzi el.

A csengődi agglomeráció szennyvízkezelésének fejlesztése során Csengőd, Tabdi, Akasztó települések érintettek. A három település együtt alkot egy szennyvíz agglomerációt 6 386 fővel és 24 005 LEÉ-kel (a lakosegyenérték a szennyvízterhelés nemzetközileg elfogadott mértékegysége. Egy LE azt a szerves, biológiailag lebontható terhelést jelenti, amelynek ötnapos biokémiai oxigén igénye (BOI5) 60 g oxigén naponta. – a Szerk.).

Csengődön, a meglévő telep egy részét felhasználva a jelenlegi helyen, ill. az út szemben lévő oldalán új műtárgyak kialakításával egy új, eleveniszapos biológiai szennyvíztisztítási technológiával rendelkező szennyvíztisztító telepet építenek.

Az új telep

  • hidraulikai kapacitása: 804 köbméter/nap
  • biológiai kapacitása: 12 355 LEÉ.

A csatornahálózatot 2001-ben mind a három településen kiépítették, így a projekt azt nem érinti.

A beruházás során új kezelőépületet is építenek, amelyben egyebek mellett öltözőket, diszpécserhelyiséget, laboratóriumot és raktárhelyiséget alakítanak ki. Az agglomeráció szennyvíz hálózatán 3 átemelő műtárgy esetében hálózatrekonstrució keretében gépészeti felújítás szükséges.

 

Új településeken építik ki a csatornahálózatot

A másik projektben, Gyömrő szennyvízelvezetése és Szeremle szennyvízelvezetési agglomeráció tervezési és kivitelezési feladatainak teljes körű ellátásában Gyömrő, Ecser, Maglód települések érintettek.

Gyömrő, Ecser, Maglód települések együtt alkotnak egy szennyvíz agglomerációt 32 454 fővel és 41 303 LEÉ-kel.

Gyömrőn a meglévő telep fejlesztése a jelenlegi területen a meglévő műtárgyak felhasználásával és új műtárgyak építésével történik.

 

Az új eleveniszapos szennyvíztisztító telep

  • hidraulikai kapacitása: 4 900 köbméter/nap
  • biológiai kapacitása: 37 100 LEÉ.

Új tisztított gravitációs szennyvíz elvezető csatornát alakítanak ki 1 285 folyóméter hosszúságban. A projekt a települési csatornahálózatokat nem érinti.

Szeremle és Bátmonostor jelenleg nem rendelkeznek közműves csatornahálózattal és szennyvíztisztító teleppel. A tervek szerint az agglomeráció létrehozásával a két település Szeremle külterületén egy új, közös szennyvíztisztító telepet kap.

MegyemélyépítésszennyvízStrabagPenta Általános Építőipari Kft.szennyvíztelepszennyvízelvezetés