2023.09.24, Vasárnap
Közel félmilliárd forintból újult meg a kisvasút Tiszakécskén
Fotó: Tiszakécske Város (2021.06.08.) - A kisvasút szerelvénye a Találkozások Háza végállomásnál

Közel félmilliárd forintból újult meg a kisvasút Tiszakécskén

MTI

2021.10.08. 09:00

Augusztusban volt ötven éve, hogy elindult a tiszakécskei kisvasút, amely tizenkét év szünet után most kibővített sínpályán és felújítva indulhatott újra.

Hirdetés

Közel félmilliárd forint pályázati támogatásból és önkormányzati forrásból újították fel, illetve bővítették a keskeny nyomtávú Tisza-parti kisvasutat Tiszakécskén - adott róla hírt a település polgármestere.

Tóth János elmondta: augusztusban volt ötven éve, hogy elindult a tiszakécskei kisvasút, amely tizenkét év szünet után most kibővített sínpályán és felújítva indulhatott újra.

A városi kisvasút felújítási munkálatai tavaly ősszel kezdődtek, amelynek során az eredetileg 1,2 kilométeres sínpár egy részét elbontották, és a megmaradó 600 méteres pályaszakaszhoz további 1000 métert építettek, így ma már a Lübbecke-háztól a Tisza-parti üdülőterületig öt megállón keresztül utazhatnak a Tiszakécskére látogatók - sorolta.

A kisvasút útvonala a környékbeli turisztikai látványosságokat köti össze, ezzel is javítva a belföldi turizmus lehetőségeit - fogalmazott a polgármester.

Mozdonyszín is épült

Tóth János kiemelte: a kisvasútnak a végállomásain kívül három megállóhelye van: az elsőt a Miskó István sétány játszóterénél, a másodikat a szintén a sétányon található, májusban átadott 21 méteres csúcsmagasságú új kilátónál, a harmadikat pedig a sportcentrum mögött, a tervezett új közösségi térnél, a Zsibongónál alakították ki.

A projekt keretében mozdonyszín is épült, a mozdonyt és a vagonokat pedig eredeti állapotukba állították helyre. Az új szakasz, a kilátó és a mozdonyszín építésére, valamint a gördülő szerelvény felújítására 235 millió forintot nyert a város még 2016-ban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálása alatt álló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.

Az ajánlatok beérkezésekor azonban kiderült, hogy ez az összeg nem lesz elég a beruházás fedezetére, így az előző év tavaszán a vasúti pálya felújításához és az új szakasz megépítéséhez 222 millió forint támogatást biztosított az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A városnak ezen túl 14 millió forint önerőt kellett biztosítania, hogy a projekt összesen 471 millió forintból megvalósulhasson - tette hozzá a polgármester.

MegyeTiszakécskekisvasútturisztikai látványosság