2024.03.19, Kedd
Górcső alatt az építőanyag forgalmazók Bács-Kiskun megyében is
A kép illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Górcső alatt az építőanyag forgalmazók Bács-Kiskun megyében is

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2021.09.03. 12:43

Július elejétől a fogyasztóvédelem is bekapcsolódott az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható jelenségek fokozott ellenőrzésébe.

Hirdetés

Átfogó, az ország egész területére kiterjedő, összehangolt ellenőrzést végeztek nyáron az illetékes hatóságok az építőipari tevékenységet végzők körében. A több mint 2 ezer vizsgálatban a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakterületi hatóságai mellett az adóhatóság és a rendészeti szervek is részt vettek. A komplex ellenőrzések célja a jogkövető gazdasági működés és foglalkoztatás erősítése, a tisztességes, jogkövető cégek versenyhátrányának csökkentése, a szabályok megszegésével (feketefoglalkoztatás, munkavédelmi szabálytalanságok) jogosulatlan előnyt szerző vállalkozások felderítése, illetve az ágazatban dolgozók alapvető jogai érvényesülésének elősegítése volt. A vizsgálatok a foglalkoztatás-felügyelet, a munkavédelmi és munkaügy, az építésfelügyelet, a fogyasztóvédelem, a műszaki biztonsági, valamint a környezetvédelem, természetvédelem és hulladékgazdálkodás területére terjedtek ki.

A legtöbb problémát a foglalkoztatás, a munkavédelem és az építésfelügyelet terén tapasztalták a szakemberek. Továbbra is jellemző a bejelentés nélkül foglalkoztatás, illetve a munkaidő-nyilvántartás vezetésének hiánya. Kiderült, hogy az építési kedv növekedésével nem járt együtt a munkavédelmi szabályok betartása, mert évről évre ugyanazon szabálytalanságokat, hiányosságokat tárják fel. Szintén gyakori tapasztalat volt nemcsak a védőeszközök biztosításának illetve használatának elmulasztása (védősisak, védőcipő, légzés- és hallás védelem), hanem a megfelelő munkaeszközök hiánya is. Ugyancsak visszatérő problémát jelentett a nem biztonságos munkakörnyezet (rossz világítás, mechanikai védelem hiánya pl. elektromos kábeleknél, nem megfelelő műszaki állapotú állványzat, nem megtámasztott munkagödör, porvédelem hiánya stb.).

Bács-Kiskun megyében 60 lefolytatott helyszíni ellenőrzésből 42 esetben állapított meg jogsértést a hatóság, amelyet követően – ismételt szabálytalanság esetén – összesen 250 ezer forint összegű bírságot szabott ki. A leggyengébben a TÜZÉP telepek teljesítettek, ezeknek több mint 80 százalékánál merült fel probléma. A kereskedők 70 százaléka ugyanakkor már az ellenőrzés ideje alatt kijavította a feltárt mulasztást.

 

Az általános kereskedelmi feltételek ellenőrzése során az eladási és egységár feltüntetésének elmulasztása mellett kollégáink találkoztak nem hitelesített mérleggel, hiányzó vásárlók könyvével, de még fel nem tüntetett nyitvatartási idővel is. Az ártájékoztatásbeli mulasztások többnyire nem az eladótérben egyébként eladásra kínált termékeket, hanem a vizsgált termékkört érintették. A helyszíni elmondásokban a szinte napi árváltozást jelölték meg az árfeltüntetés hiánya indokaként.

 

A megyei kereskedelmi forgalomban árusított hegeszthető betonacélok, valamint szerkezeti fák, faanyagok esetében az előírt jelölések többnyire fel voltak tüntetve. Ahol jogsértést tapasztaltunk, az a gyártó neve és címe feltüntetése hiányából, valamint jelöletlen szerkezeti fa forgalmazásából adódott. A termékekhez rendszerint átadták a gyártó által kiállított teljesítménynyilatkozatot, mely tartalma alapján megfelelt a vonatkozó előírásoknak.

MegyeBács-Kiskun Megyei Kormányhivatalfogyasztóvédelemépítőipar