2022.06.27, Hétfő
Megvannak a tervezők, ezeken a vonalakon fejlesztik az elővárosi vasúti infrastruktúrát
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Megvannak a tervezők, ezeken a vonalakon fejlesztik az elővárosi vasúti infrastruktúrát

magyarepitok.hu, BFK

2021.08.11. 12:12

A Ring, a SPECIÁLTERV és a FŐMTERV dolgozhat két vasútvonal budapesti agglomerációjának fejlesztésén.

Korábbi cikkünkben írtuk meg, hogy kiírták a két fővárosba vezető agglomerációs vasútvonal komplex korszerűsítésének tervezésére a közbeszerzési eljárást. A napokban pedig megjelentek az európai uniós közbeszerzési értesítőben a BFK Budapest Fejlesztési Központ ajánlatának nyertes tervezői, amelyek Budapest agglomerációjában nyerték el az elővárosi vasúti infrastruktúra fejlesztési projektek teljeskörű előkészítését.

A kiírás kétrészes, a projekt célja az elővárosi vasúti infrastruktúra fejlesztések teljeskörű előkészítése

  • egyfelől Rákospalota-Újpest – Vácrátót – Vác vasútvonalon,
  • másfelől Kőbánya-Kispest – Lajosmizse – Kecskemét vasútvonal esetén.

A Budapest Fejlesztési Központ a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel együttműködésben megkezdi a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét közötti, 142-es számú vasútvonal teljes körű felújításához szükséges tervek elkészítését.

A 142-es vonal nemcsak Lajosmizséig, hanem Lajosmizse és Kecskemét között is megújulhat. Így ezt a szakaszt is villamosítani lehet, akadálymentesek lehetnek az állomások és a megállók, illetve mindenhol megújulhat a pálya.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Szerda délelőtt ünnepélyes sajtótájékoztató keretében aláírták a Támogatási Szerződést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Vállalkozói Szerződést a tervező Ring-Speciálterv konzorciummal a kecskeméti Neumann János Egyetem campus Oktatási épületében.

Az eseményen beszédet mondott:

  • Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója,
  • Kutnyánszky Zsolt az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára,
  • Dr. Szeberényi Gyula Tamás Kecskemét alpolgármestere, 
  • valamint Nyiszter Tamás a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A Ring Mérnöki Iroda Kft. és a SPECIÁLTERV Építőmérnöki Kft. tehát a Kőbánya-Kispest - Lajosmizse - Kecskemét vasútvonal elővárosi célú fejlesztésének és villamosításának döntés-előkészítő tanulmányát, változatelemző tanulmányát, megvalósíthatósági tanulmányát, engedélyezési tervét, kiviteli tervét és kapcsolódó tenderdokumentációját készítheti el. 

A projekt előkészítésére több mint négymilliárd forintot költ a kormány európai uniós forrásokból. A tervek alapján az építkezés a 86 kilométer hosszú vasútvonalon 2023 elején indulhat.

86 kilométer hosszú vonal újul meg

Gyorsabban, a jelenleginél sűrűbben közlekedhetnek a vonatok, és az állomások is korszerűbbek lesznek a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét közötti vasútvonalon. A beruházás előkészítése a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő közös feladata.

A BFK idén március 12-én jelentette meg konzorciumi partnerével a közbeszerzési kiírást a 86 kilométer hosszú vonal (Kőbánya-Kispest és Kecskemét) teljes körű felújításának és kapacitásbővítésének komplex tervezésére. 

A Ring-Speciálterv mérnöki konzorciumnak ütemezetten végig kell vinni a teljes tervezési folyamatot. Először döntés előkészítő tanulmányokat kell szakaszonként letennie az asztalra, azután el kell készíteni az engedélyezési, kiviteli terveket és a kapcsolódó dokumentációt.

Noha hivatalosan Lajosmizsénél véget ér a budapesti elővárosi vasúti zóna, hiba lenne a vasútvonalat nem egységként kezelni, ha a fejlesztésből kimaradna a Lajosmizse–Kecskemét szakasz. A BFK részéről ezért a tervezési közbeszerzést úgy írták ki, hogy a külső szakasz fejlesztésének megtervezése opciósan része volt a közbeszerzésnek. A kormány 740 millió forintot biztosított a 23 kilométeres szakasz fejlesztésének előkészítésére és tervezésére. 

 

Óránkénti közlekedés és zsúfolt vonatok 

Az idén februárban bemutatott Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia – www.budapestvasut2040.hu – e vonalon, valamint a Budapest-Vácrátót-Vác közötti szakaszon azonosította a legnagyobb utasszámnövelési lehetőséget, utóbbi vonal szintén megújul a FŐMTERV tervezésében. A FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. Rákospalota-Újpest - Vácrátót - Vác vasútvonal elővárosi célú fejlesztésének döntés-előkészítő tanulmányát, megvalósíthatósági tanulmányát, engedélyezési tervét, kiviteli tervét és kapcsolódó tenderdokumentációját készítheti el.

Mint azt Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója elmondta, a 142. számú vasútvonalon a jelenlegi háromszorosára növekedhet az utasszám a felújítást követően.

A fővárosba vezető vasútvonalak közül csak a Budapest-Gyál-Dabas-Lajosmizse-Kecskemét és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalak maradtak végig egyvágányúak, egyéb műszaki és utaskényelmi paramétereik is rosszak, mind a két vonal messze potenciálja alatt teljesít.

A lajosmizsei vasutat ráadásul eddig még nem is villamosították, dízel meghajtásúak a személyvonatok a vonalon, ahol még nem volt általános felújítás. Ezért a pályán zömében negyven kilométeres sebességgel közlekedhetnek a szerelvények, mindössze óránként lehet vonatokat közlekedtetni, és ezt jelenleg egyszerre csak az egyik irányba lehet fél órásra sűríteni. A lajosmizsei vonalon a mai alacsony szolgáltatási színvonal ellenére a szerelvények gyakran zsúfoltak, és a jelenlegi körülmények között is naponta mintegy ötezren utaznak.

Vitézy Dávid szerint a fejlesztés után Gyáltól a jelenlegi 39 perc helyett kevesebb mint fél óra alatt lehet majd a Nyugati pályaudvarra érni, Ócsáról a csaknem egyórás menetidő háromnegyed óra alá csökken, Dabas 1 óra 22 perc helyett kevesebb mint egy óra alatt lesz elérhető, Lajosmizse pedig 2 óra helyett legfeljebb másfélre lesz csak a fővárostól. 

Lesznek zónázó járatok is

A felújítást követően a beépítettségtől függően 80-120 kilométeres lesz az engedélyezett sebesség, végig villamos meghajtású szerelvények, motorvonatok közlekedhetnek, a követési idő pedig bizonyos szakaszokon 15 perc lesz egy irányba.

Ezért Kőbánya-Kispest és Gyál között megépül a második vágány, és innen Ócsáig is lesz olyan szakasz, ahol két vágányon lehet közlekedni.

Így a tervek szerint Budapest és Gyál között negyedóránként indulhatnak vonatok, lesznek zónázó járatok is, amelyek sehol nem állnak meg, és csúcsidőben egészen Ócsáig negyedórás lesz a követési ütem. Az akadálymentesített megállókban pedig kulturált környezet, továbbá P+R gépkocsitárolók és B+R kerékpártárolók várják majd az utasokat.

A fővároshoz közeli jelentősebb települések (Gyál, Ócsa, Inárcs, Dabas) munkavállalóinak, iskolásainak jelentős része Budapestre ingázik (többnyire nem vonattal), de Dabastól délre már Kecskemét vonzása is egyre jelentősebb. A rekonstrukció után a tervek szerint lesznek olyan vonatok, amelyek Budapesttől Kecskemétig végig közlekednek a vonalon. Lajosmizse és Kecskemét között összességében félórás járatsűrűség elérése lehet a reális cél.

Fotó: BFK/Vitézy Dávid

Olyan pályát kell tervezni, ahol biztosítható a fél órás közlekedés

A tervezőnek a szerződés szerint döntés előkészítő és megvalósíthatósági tanulmányt kell készítenie az első 120 napban. Ezt követően lehet menetrendi tervezetet készíteni. Külön kell vizsgálni a Lajosmizse és Kecskemét közötti szakaszt. Itt olyan pályát kell tervezni, ahol biztosítható a fél órás közlekedési ütem a teherforgalom fenntartása mellett, és a szerelvények legalább óránként hatvan kilométeres sebességgel közlekedhetnek.

Ehhez viszont a vasúti megállókban is – legalább is a többségükben – dupla vágány épülne. A pálya átépítéséhez ugyanakkor előzetesen talajmechanikai vizsgálatok szükségesek, ebből kiderül, hogy az alépítményt mennyire kell megerősíteni – ha kell egyáltalán ilyen sebességhez –, hogy az megfeleljen az elvárt menetrendi viszonyoknak.

Lajosmizse és Kecskemét között a felépítmény meglehetősen erős, ugyanis a legutóbbi részleges felújításkor folyóméterenként 54 kilogrammos síneket fektettek le a kivitelezők. Kőbánya-Kispest és Lajosmizse között jelenleg 48 kilogrammos sínek találhatók, az átépítés után viszont itt is 54 kilogrammos új sínek lesznek, és egyaránt új lesz az al- és felépítmény.

 

A vonalon 18 kilométeren létesül második vágány

A Budapest-Lajosmizse-Kecskemét szakasz esetében 86 kilométer vonal villamosítására, 63 kilométer hosszú pálya teljes, és 23 kilométeres vonal (Lajosmizse-Kecskemét) egyszerűsített átépítésére kell a terveket elkészíteni.

A vonalon tíz állomás és hét megállóhely épül át, összességében hetven csoportkitérővel, ebből 14 csoport kitérő Kőbánya-Kispesten található.

Emellett két állomás és 9 megállóhely egyszerűsített átépítésére szükséges terveket készíteni. Ezenkívül a tervek szerint négy új vasúti megállóhely épül P+R parkolóval és csatlakozó úthálózattal.

A vonalon 18 kilométeren létesül második vágány, de a pontos vonalhossz a döntés előkészítő-tanulmány alapján lesz meghatározva. A tervezői megbízatás része hét új különszintű közúti és kettő szintén különszintű gyalogos-kerékpáros átjáró tervének az elkészítése, de erre szintén a döntéselőkészítő-tanulmányban készül javaslat. Budapest és Kecskemét között a 142. számú vonalon nyolcvan szintbeni útátjáró és 19 vasúti műtárgy (hidak) épül át.

Galéria

KecskemétMegyeLajosmizsevasútfejlesztésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.BudapestBudapest Fejlesztési Központ (BFK)Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.Speciálterv Építőmérnöki Kft.Ring Mérnöki Iroda Kft.elővárosi vasút

Hirdetés

Hirdetés