2024.04.26, Péntek
Biztonságos áramellátást kapott a kelebiai tanyavilág
MVM Démász Áramhálózati Kft.

Biztonságos áramellátást kapott a kelebiai tanyavilág

MVM Démász Áramhálózati Kft.

2021.08.13. 12:02

Kelebia községhez kiterjedt tanyavilág tartozik, ahol hosszú évek óta problémát okozott az áramszolgáltatás minősége. A tulajdonos nélkül maradt hálózat rossz állapota miatt rendszeresen zárlatok, áramszünetek akadályozták a biztonságos tanyasi életet és gazdálkodást.

Hirdetés

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. működési területe Magyarország dél-alföldi régiója, ahol jellemző a tanyasi életforma. A Dél-Alföldön az 1970-es években működő mezőgazdasági termelőszövetkezetek a körülöttük található tanyák ellátására saját költségükön villamosenergia-hálózatot építettek ki. Az így megépített infrastruktúra tulajdonosai a termelőszövetkezetek voltak, azonban a rendszerváltáskori privatizáció során ezek az alfogyasztói hálózatok jogi probléma miatt tulajdonos nélkül maradtak, állapotuk azóta folyamatosan romlott.

Az MVM Démász most lezárult saját beruházásának keretében a régi hálózatot lebontotta, és új nyomvonalon összesen több mint 4,5 km középfeszültségű légvezetéket, közel 9 km kisfeszültségű légvezetéket, valamint 5 db transzformátorállomást létesített.

A fejlesztésnek köszönhetően a kelebiai tanyavilágban javult az ügyfelek életminősége, a gazdálkodás kiszámíthatóbbá vált, valamint a tanyasi életforma sajátos értékeinek megőrzése is megvalósult.

Az áramszolgáltató állami tulajdonosa érzékeny a tanyasi térségben élők ellátási problémáira, életkörülményeinek javítására, valamint az ott működő gazdálkodás fellendítésére. Ennek megoldására az MVM Démász programot indított a tanyasi villamosenergia-hálózatok újjáépítésére.

A kelebiai beruházásban érintett megközelítőleg 150 ügyfél és Maczkó József, a község polgármestere egybehangzó köszönetét fejezte ki az MVM Démásznak, a hálózat tervezésében és kivitelezésében részt vevő munkatársaknak, valamint az önkormányzati kapcsolattartónak a példaértékű együttműködésért.

MegyeMVM Démász Áramhálózati Kft.Kelebia